Quantcast
Channel: Πολιτισμός – larissanet.gr
Viewing all 21195 articles
Browse latest View live

Γ. Λάνθιμος και Ε. Φιλίππου υποψήφιοι για Όσκαρ

$
0
0
ΑΣΤΑΚΟΣ

Γιώργος Λάνθιμος και Ευθύμης Φιλίππου είναι υποψήφιοι για το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου για την ταινία «The Lobster», όπως ανακοινώθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Μετά από μια πορεία που ξεκίνησε από το Φεστιβάλ Καννών του 2015 και τη βράβευσή της με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής, την έξοδό της στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αμερικής, τη διάκρισή της στα Ευρωπαϊκά Βραβεία για το σενάριό της και την επισήμανσή της, η ταινία «The Lobster» φτάνει και στα Όσκαρ, διεκδικώντας ακόμα ένα τρόπαιο.

Συμπαραγωγή Ιρλανδίας, Ελλάδας, Γαλλίας, Ολλανδίας και Βρετανίας, η ταινία είναι μια αντισυμβατική ιστορία αγάπης, τοποθετημένη σε ένα δυστοπικό, κοντινό μέλλον, όπου όλοι οι μοναχικοί άνθρωποι, σύμφωνα με τους κανόνες της πόλης, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι να βρουν έναν ταιριαστό σύντροφο μέσα σε 45 ημέρες. Αν αποτύχουν, μεταμορφώνονται σε ένα ζώο της επιλογής τους κι απελευθερώνονται στο δάσος. Ένας απελπισμένος άντρας το σκάει από το ξενοδοχείο στο δάσος, όπου ζουν οι μοναχικοί, κι εκεί ερωτεύεται, ακόμη κι αν αυτό είναι ενάντια στους κανόνες.

Την κούρσα των υποψηφιοτήτων οδηγεί -όπως αναμενόταν- η ταινία του Ντάμιεν Σαζέλ «La La Land», η οποία συγκέντρωσε συνολικά 14 υποψηφιότητες, ενώ έχει δύο υποψηφιότητες στην ίδια κατηγορία, εκείνη του καλύτερου τραγουδιού.

DESPINA SPYROU

Η Δάφνη Ματζιαράκη, Ελληνίδα φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας, είναι επίσης υποψήφια για Όσκαρ, στην κατηγορία  Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους, με το «4.1 Miles».

Η δημιουργία της Δάφνης Ματζιαράκη αφηγείται την ιστορία του Κυριάκου Παπαδόπουλου, ενός καπετάνιου των Λιμενικών Αρχών της Λέσβου, στην προσπάθειά του να σώσει τους πρόσφυγες που διασχίζουν την απόσταση ανάμεσα στα παράλια της Τουρκίας και της Ελλάδας με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

«4.1 Miles»

Ξεκινώντας μια θριαμβευτική πορεία, από τη διάκριση με το σπουδαστικό Όσκαρ το Σεπτέμβριο του 2016 και τη φεστιβαλική του πορεία, το φιλμ βρίσκεται τώρα ανάμεσα στις 10 ταινίες μικρού μήκους απ” όλον τον κόσμο που θα διεκδικήσουν μια θέση στην τελική πεντάδα της κατηγορίας του Όσκαρ Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας, φέρνοντας στο προσκήνιο όχι μόνο τη δημιουργό του, αλλά και το προσφυγικό ως ένα από τα κρίσιμα θέματα παγκοσμίως.

Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου και παρουσιαστής της βραδιάς θα είναι ο Τζίμι Κίμελ.

Οι υποψηφιότητες αναλυτικά

Καλύτερη Ταινία

«Arrival»

«Fences»

«Hacksaw Ridge»

«Hell or High Water»

«Hidden Figures»

«La La Land» του Ντάμιεν Σαζέλ

«Manchester by the Sea» του Κένεθ Λόνεργκαν

«Lion»

«Moonlight» του Μπάρι Τζένκινς

 

Σκηνοθεσία

Ντενί Βιλνέβ για το «Arrival»

Μελ Γκίμπσον για το «Hacksaw Ridge»

Ντάμιεν Σαζέλ για το «La La Land»

Κένεθ Λόνεργκαν για το «Manchester by the Sea»

Μπάρι Τζένκινς για το «Moonlight»

Α΄ Ανδρικού Ρόλου

Κέισι Αφλεκ για το «Manchester by the Sea»

Αντριου Γκάρφιλντ για το «Hacksaw Ridge»

Ράιαν Γκόσλινγκ για το «La La Land»

Βίγκο Μόρτενσεν για το «Captain Fantastic»

Ντένζελ Γουάσινγκτον για το «Fences»

Α’ Γυναικείου Ρόλου

Ιζαμπέλ Ιπέρ – «Elle»

Ρουθ Νέγκα – «Loving»

Νάταλι Πόρτμαν – «Jackie»

Έμμα Στόουν – «La La Land»

Μέριλ Στριπ – «Florence Foster Jenkins»

Β΄ Ανδρικού Ρόλου

Μαχέρσαλα Αλι για το «Moonlight»

Τζεφ Μπρίτζες για το «Hell or High Water»

Λούκας Χέτζις για το «Manchester by the Sea»

Ντεβ Πατέλ για το «Lion»

Μάικλ Σάνον για το «Nocturnal Animals»
Β΄ Γυναικείου Ρόλου

Βαιόλα Ντέιβις για το «Fences»

Ναόμι Χάρις για το «Moonlight»

Νικόλ Κίντμαν για το «Lion»

Οκτάβια Σπένσερ για το «Hidden Figures»

Μισέλ Γουίλιαμς για το «Manchester by the Sea»
Πρωτότυπο Σενάριο

Τέιλορ Σέρινταν για το «Hell or High Water»

Ντάμιεν Σαζέλ για το «La La Land»

Ευθύμης Φιλίππου και Γιώργος Λάνθιμος για το «The Lobster»

Κένεθ Λόνεργκαν για το «Manchester by the Sea»

Μάικ Μιλς για το «20th Century Women»
Διασκευασμένο Σενάριο

Ερικ Χέισερε για το «Arrival»

Ογκουστ Γουίλσον για το «Fences»

Θιοντορ Μέλφι και Άλισον Σρέντερ για το «Ηidden Figures»

Λουκ Ντέιβις για το «Lion»

Μπάρι Τζένκινς και Τάρελ Αλβιν ΜακΚάρνεϊ για το «Moonlight»

 

Καλύτερη ταινία Κινουμένων Σχεδίων

«Kubo and the Two Strings»

«Moana»

«My life as A Zucchini»

«Η Κόκκινη Χελώνα»

«Zootopia»
Μικρού μήκους ταινία Κινουμένων σχεδίων

«Blind Vaysha»

«Borrowed Time»

«Pear Cider and Cigarettes»

«Pearl»

«Piper»
Διεύθυνση Φωτογραφίας

Μπράντφορντ Γιανγκ «Arrival»

Λάινους Σάντγκρεν «La La Land»

Γκρέικ Φρέιζερ «Lion»

Τζέιμς Λάξτον «Moonlight»

Ροντρίγκο Πριέτο «Silence»
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ

«Φωτιά στη Θάλασσα» (Τζιανφράνκο Ρόσι)

«I Am Not Your Negro» (Ραούλ Πεκ)

«Life, Animated» (Ρότζερ Ρόουζ Γουίλαμς)

«OJ: Made in America» (Εζρα Εντελμαν)

«13th»
Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους

«Extremist”

«4.1 Miles»

«Joe’s Violin»

«Watani My Homeland»

«The White Helmets»

 


«Fashion Now» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

$
0
0
fashion now

Την Κυριακή στις 29 Ιανουαρίου και ώρα 19.00 «ζωντανεύει» ξανά η έκθεση «Fashion Now» στο αίθριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Η έκθεση αποτελεί μια συνεργασία του μουσείου με το “Σωματείο Εικαστικών Λάρισας 8” και παρουσιάζει 18 έργα σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών και σχεδιαστών με θεματικό άξονα το wearable art, την  τέχνη που φοριέται.

Πρόκειται για μια έκθεση σύγχρονης τέχνης που παντρεύει την αισθητική απόλαυση με το βίωμα, ενώ για πρώτη φορά ο αίθριος χώρος του μουσείου αποκτά συμβολική σημασία, συνομιλεί με την εννοιολογική υπόσταση των έργων και ενισχύει την εμπειρία του θεατή.

Στόχος της έκθεσης είναι να προσελκύσει και να προβληματίσει το κοινό της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής, παρουσιάζοντας ένα παγκόσμιο πολιτιστικό φαινόμενο «Τη σχέση Μόδας και Μουσείου», θέτοντας το επίκαιρο ερώτημα: «Είναι η μόδα τέχνη» ;

Και αν ναι θα έπρεπε να εκτίθεται στα μουσεία;

Πως ορίζουμε τι είναι τέχνη και τι είναι μόδα ;

H έκθεση «Fashion Now» επιχειρεί να τραβήξει μια νοητή γραμμή ανάμεσα τους, ακροβατώντας ανάμεσα σε δυο συγγενικές έννοιες που συνομιλούν, συνυπάρχουν και παράλληλα εξελίσσονται.

Το  «Fashion Now» είναι μόλις η δεύτερη έκθεση μ’ αυτή τη θεματολογία στην Ελλάδα, με την πρώτη να  έχει πραγματοποιηθεί το 2014 στο μουσείο Μπενάκη.

Το Θεσσαλικό μπαλέτο πλαισιώνει την έκθεση με την εντυπωσιακή χορογραφία “Vogue”, μεταφέροντας στο κοινό την αίσθηση μιας φωτογράφισης μόδας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η χορογραφία φέρει την υπογραφή του ταλαντούχου καλλιτεχνικού διευθυντή του μπαλέτου, Γκες Μίχωφ.

Για την υλοποίηση της έκθεσης συνεργάστηκαν για πρώτη φορά, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, το Σωματείο Εικαστικών Λάρισας 8, το Θεσσαλικό Μπαλέτο και η Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας.

Εκθέτουν οι: Ιωάννης Ρουμελιώτης, Orphans 1618, Ιφιγένεια Σδούκου, Ιωάννα Τερλίδου, Βιβή Τσιόγκα, Μαρία Παπαδημητρίου, Ελένη Ψύρρα, Φώτιος Μπάλας, Δήμητρα Εξάρχου, Ζωή Ζηπέλα, Ναπολεάνα Νανούλη, Κατερίνα Ξυπολίτου, Ζωή Σεϊτάνη, Ραφαήλ Καστερούδης, Χριστίνα Ρουβολή, Κλειώ Παπαϊωάννου, Σύνθια Γεροθανασίου, Μαρία Γαλαζούλα

Η επιμέλεια και ο συντονισμός της έκθεσης είναι της Αντιγόνης Καψάλη

Την ίδια μέρα, θα ακολουθήσει διάλεξη της Κοινωνιολόγου τέχνης, Χρύσας Δραντάκη με θέμα :

«Τέχνη και Μόδα: Μια αμφίδρομη σχέση»

Η μόδα είναι «το γούστο της στιγμής». Αντικατοπτρίζει το πνεύμα και την κοινωνία μιας εποχής, αποτελώντας εντέλει μέρος του «πολιτισμικού κεφαλαίου» της. Το ευμετάβλητο αποτελεί ίδιον του χαρακτήρα της, που εκφράζεται μέσα από την αντιθετική σχέση δημιουργικότητας και συμβατικότητας.

Η σχέση της μόδας με την τέχνη είναι πολύμορφη και οι επιρροές αμφίδρομες, ιδωμένες μέσα από διαφορετικές οπτικές. Η καθοριστική στιγμή, όμως, της επώνυμης δημιουργίας με την υπογραφή του δημιουργού, σχεδιαστή ή μόδιστρου, ως «υψηλή ραπτική» πια, τη συνδέει αυτόματα με τις «καλές ή εικαστικές τέχνες».

Ως τρόπος ένδυσης, σύμφυτος με την ανθρώπινη υπόσταση βαδίζει παράλληλα με την ιστορία του ανθρώπου και της τέχνης όντας μία ακόμη μορφή κοινωνικοποίησης ή κοινωνικής διάκρισης αλλά και ατομικής, εθνικής και πολιτισμικής διαφοροποίησης. Ωστόσο η μόδα με τη μορφή που έχει σήμερα είναι «φαινόμενο» του 20ού αιώνα, που γεννιέται στα τέλη του 19ου, όταν η συνειδητοποίηση της αυθεντικότητας και μοναδικότητας του ενδύματος υπογράφεται πια ως καλλιτεχνικό έργο.

Στις μέρες μας εκτινάσσεται  στο κόσμο των media διεθνώς και χαρίζει το στίγμα της αυθεντικότητας, με το  «γνήσιο της υπογραφής», που είναι  συστατικό της μοναδικότητας του έργου τέχνης.

Στη διάλεξη θα παρουσιαστούν  με ψηφιακή προβολή  έργα τέχνης στην πορεία των αιώνων  σε σχέση με δημιουργίες κορυφαίων μόδιστρων.

ΧΡΥΣΑ ΔΡΑΝΤΑΚΗ

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο και στη συνέχεια Ιστορία της Τέχνης στη Σχολή του Λούβρου στο Παρίσι. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία της Τέχνης στην ECOLE DES HAUTES ETUDES EN SCIENCES SOCIALES του Παρισιού.

Διετέλεσε Διευθύντρια της «Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών-Δημοτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ)» και υπεύθυνη του Εικαστικού Τμήματος του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Δήμου Βόλου. Από το 2011 είναι η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης  Πολιτισμού του Δημοτικού Οργανισμού Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού, Πολιτισμού-Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου» (ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ) του Δήμου Βόλου

Με αφορμή την έκθεση «Fashion Now» θα γίνει συλλογή ειδών ατομικής ανάγκης που θα προσφερθούν στο κατάστημα κράτησης Λάρισας για την κάλυψη αναγκών των απόρων κρατουμένων. Τα είδη που θα συγκεντρωθούν είναι τα εξής:

Φανέλες, κάλτσες, χαρτιά υγείας, σαπούνια, οδοντόβουρτσες, σαμπουάν, ξυραφάκια, σκόνες πλυσίματος στο χέρι, τηλεκάρτες των 4€.

Η συγκέντρωση υλικών θα γίνεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, έως τις 5 Φεβρουαρίου.

 

Έκθεση για το Κάστρο Βελίκας στο Διαχρονικό Μουσείο

$
0
0
Βελίκα 2016

Περιοδική έκθεση για το Κάστρο Βελίκας διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

Αναλυτικά, επισημαίνονται τα εξής:

«Η έρευνα στο Κάστρο της Βελίκας τα τελευταία οκτώ χρόνια αποκάλυψε το ανατολικό τμήμα οχυρωμένου οικισμού του 6ου αι. μ.Χ., με τα τείχη, την εκκλησία, τις αποθήκες για τη φύλαξη της αγροτικής παραγωγής και μια κατοικία με κεντρική αυλή, η οποία από τη θέση και τα ευρήματα ταυτίζεται με την έδρα του τοπικού αξιωματούχου. Αρκετά από αυτά επισημάνθηκαν στη διάρκεια των εργασιών στερέωσης και ανάδειξης του κάστρου, στα έτη 2011-2013, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, και αποτελούν πλέον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο.

Η έκθεση οργανώνεται γύρω από την εκκλησία του κάστρου, το σημαντικότερο από τα ανεσκαμμένα κτίρια, που ερευνήθηκε στο πλαίσιο κοινού προγράμματος με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η εκκλησία αποτυπώνεται σχηματικά με τα κυριότερα αρχιτεκτονικά της στοιχεία και σε άμεση σχέση με το τείχος. Περιβάλλεται από αντικείμενα καθημερινού βίου, καθώς και κτερίσματα νεκροταφείων, σε μια προσπάθεια να φανερωθούν όψεις της ζωής σε έναν οχυρωμένο οικισμό της εποχής, στον οποίο η ζωή σταμάτησε τον 7ο αιώνα μ.Χ.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην άμεση σχέση των κατοίκων με τη θάλασσα, που τους βοηθούσε να διοχετεύσουν την αγροτική παραγωγή, σε συνέχεια της ιστορίας των προγόνων τους, της αρχαίας Μελίβοιας. Οι ανοιχτοί ορίζοντες του Αιγαίου και η σημασία που έδινε ο Ιουστινιανός στον ανεφοδιασμό των κάστρων του Δούναβη μέσω της Μαύρης Θάλασσας, αποτυπώνονται στα κεραμικά του κάστρου και ιδίως στους εμπορικούς αμφορείς.

Εγκαίνια: Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, ώρα 7 μμ.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 10 Μαίου 2017».

Το Λύκειο των Ελληνίδων αναχωρεί για το Πεκίνο

$
0
0
ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ (1)

Το Λύκειο των Ελληνίδων της πόλης μας έχει προσκαλεστεί και ταξιδεύει στο Πεκίνο από σήμερα έως την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017 για να συμμετάσχει στον εορτασμό της πρωτοχρονιάς των Κινέζων. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση τόσο για τη χώρα μας όσο και για το Λύκειο των Ελληνίδων της πόλης μας καθότι ο Δήμος του Πεκίνου το επιλέγει για δεύτερη φορά να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την υποδοχή του νέου έτους, καθώς  πριν από δύο  χρόνια, το 2015, τη »χρονιά του αλόγου» το Λύκειο των Ελληνίδων της πόλης μας είχε ταξιδέψει στο Πεκίνο για τον ίδιο σκοπό. Τα μέλη του ΛΕΛ εντυπωσιάστηκαν από τον τρόπο με τον οποίο οι Κινέζοι γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά τους πιστοί στην παράδοσή τους με ποικίλες εκδηλώσεις. Οι Κινέζοι από την πλευρά τους, εντυπωσιάστηκαν από  τους χορευτές του Λυκείου των Ελληνίδων  που συμμετείχαν δίνοντας έναν αλλιώτικα όμορφο τόνο στις πρωτοχρονιάτικες εορταστικές τους εκδηλώσεις. Το Λύκειο των Ελληνίδων εντυπωσίασε με τις φορεσιές του και το μοναδικό τρόπο με τον οποίο παρουσίασε την ελληνική παράδοση. Αυτός είναι ο λόγος που το καλούν και πάλι φέτος,  τη »χρονιά του κόκκορα».

ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ (4) Οι παραστάσεις θα γίνονται σε επιλεγμένους χώρους οι οποίοι αποτελούν τους χώρους λατρείας των Κινέζων και όπου εκτυλίσσονται ποικίλα πολιτιστικά δρώμενα για τον ερχομό της νέας χρονιάς. Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας όπως Θεσσαλία, Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη, νησιά, επέλεξε ο δάσκαλος του Λυκείου των  Ελληνίδων κ. Δημήτρης Τσιπλακούλης. Ένα πρόγραμμα με έντονο δυναμισμό που συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να χαρακτηριστεί ως θέαμα υψηλής αισθητικής. Η χορευτική ομάδα προετοιμάζεται γι’ αυτό το πρόγραμμα χορών και τραγουδιών γεμάτο δυναμισμό και ένταση, με  εναλλαγές μελωδιών, χορών, ρυθμών, τραγουδιών, ενδυμασιών αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τις επιβλητικές φορεσιές του Λυκείου των Ελληνίδων, και τα πλούσια κοσμήματα που τις κοσμούν.

ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ (3)  Στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων, οι χορευτές και τα μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων, θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να γνωρίσουν τα σημαντικότερα πολιτιστικά μνημεία της Κίνας, όπως την Απαγορευμένη Πόλη, το Σινικό Τείχος, το Ναό του Ουρανού, το Εθνικό Μουσείο, το Ολυμπιακό Στάδιο και άλλα σημαντικά αξιοθέατα καθώς και σε γραφικές γειτονιές και συνοικίες του Πεκίνου.

ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ (5)Το Λύκειο των Ελληνίδων της πόλης μας για άλλη μία φορά θα εκπροσωπήσει επάξια την Ελλάδα και θα μεταλαμπαδεύσει τον πολιτισμό και την παράδοσή της, γεγονός που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και αξία στο έργο του που εδώ και χρόνια ακούραστα επιτελεί με συνέπεια, ποιότητα και σοβαρότητα.

«Παράπλευρες απώλειες» στον Μύλο

$
0
0
Μυλος του Παππά

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου στις 20.30΄ στο Μπαράκι του Μύλου θα δοθεί η επόμενη παράσταση του θεατρικού έργου «Παράπλευρες απώλειες»  σε κείμενα Νίκου Κύρκου και Ιωάννας Φωτιάδου.

Το προσεγμένο και επιβλητικό περιβάλλον του παραπάνω χώρου, λειτουργεί ως φυσικό σκηνικό και οι θεατές ψυχαγωγούνται και απολαμβάνουν, αισθανόμενοι ότι αποτελούν μέρος του σκηνικού και της παράστασης.

Στο έργο παίζουν οι: Νατάσα Γέργου, Αχιλλέας Μπότσκαρης, Χριστίνα Παπαδημητρούλη, Κυριακή Χριστοφή.

«Γύρισα σπίτι»

$
0
0
ΦΩΤΟ- ΓΥΡΙΣΑ ΣΠΙΤΙ

Το “Γύρισα Σπίτι”, ο κωμικός μονόλογος του νομπελίστα Ντάριο Φο και της Φράνκα Ράμε για δύο παραστάσεις στη Λάρισα!

Το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, η επιτυχία της Αθήνας ξεκινάει το ταξίδι της στην Ελλάδα από τη Λάρισα. Με μια βαλίτσα στο χέρι, η Κατερίνα Μαριάνι (Βάσια Βασιλείου) βρίσκει το σπίτι της στο Θέατρο Τεχνών.

Λίγα λόγια για το έργο

Είναι μια γυναίκα, είναι μόνη, ξεσπά, ονειρεύεται. Θέλει να δραπετεύσει, θέλει να κάνει μια καινούργια αρχή μα καταλήγει πάντα στα δεδομένα της, στη βάση της. Μια πολύπλευρη προσωπικότητα που καταφέρνει να σου δώσει όλα εκείνα που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της.

Δεν είναι μια ακόμα ιστορία. Δεν είναι μια ακόμα γυναίκα. Σίγουρα ταυτίζεσαι μα δεν είναι η φίλη σου. Σίγουρα δείχνει μια γυναίκα της διπλανής πόρτας αλλά η διπλανή σου πόρτα ποτέ δε θα τη φιλοξενούσε.

Με γρήγορες εικόνες και εναλλαγές που κρατούν το θεατή σε μία αγωνία για το τι θα ακολουθήσει , το “Γύρισα σπίτι” γίνεται η σπίθα που θα ανάψει μια πυρκαγιά συναισθημάτων. Τι μπορεί να καταφέρει αυτή η ηρωίδα; Ποιος είναι ο αθώος και ποιος ο ένοχος; “Εχει δίκιο ή άδικο στην όλη ιστορία;

Ένα δροσερό και πάντα επίκαιρο έργο για όλα εκείνα που τις γυναίκες απασχολούν. Ένα έργο για όλα εκείνα που οι άντρες, επιτέλους, πρέπει να μάθουν. Ερμηνευμένο από μία ηθοποιό με σκηνική εμπειρία και σκηνοθετημένο από έναν νέο που ζει και αντιλαμβάνεται τον κόσμο κάπως πιο κινηματογραφικά.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γιάννης Τσούκας

Ερμηνεία: Βάσια Βασιλείου

Κοστούμια: Μάγδα Καλορίτη

Μακιγιάζ: Ελισάβετ Πέτρου

Φωτογραφίες: Τάκης Χρυσικός

Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Τσούκας

Βοηθός ενδυματολόγου: Χριστίνα Ευσταθίου

INFO

Παραστάσεις: Σάββατο 4 / 2 στις 21:15   &  Κυριακή 5 / 2 στις 19:30.

Διάρκεια: 60 λεπτά

«Θέατρο Τεχνών»  Λάρισας

Διεύθυνση: Τ. Βελησσαρίου και Πηνειού 9

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2410-534313 | 6980107058

Facebook page: Γύρισα Σπίτι

Εισιτήρια: 10 € κανονικό, 5 € μειωμένο (Μαθητικό/Φοιτητικό, Ανέργων, άνω των 65) Προπώληση: 8 €   –  Έναρξη προπώλησης: Δευτέρα 30/1

Σημεία προπώλησης: www.viva.gr και κατάστημα PUBLIC (Kούμα 6, Λάρισα).

Έρχεται ο Σπιθοβολάκης από τον Τιριτόμπα

$
0
0
ΤΙΡΙΤΟΜΠΑ

Με πυρετώδεις πλέον ρυθμούς συνεχίζονται οι πρόβες στον Δημοτικό Κουκλοθίασο Τιριτόμπα για τη νέα κουκλοθεατρική παράσταση που θα ψυχαγωγήσει όλα τα παιδιά στο Κουκλοθέατρο στο Μύλο.Πρόκειται για το θεατρικό έργο του Χάρη Σακελλαρίου «Ο Σπιθοβολάκης» σε κουκλοθεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Μαρίας Παπουτσή και κουκλοθεατρική επιμέλεια της Φωτεινής Καλούδη, τοποθετημένο σε μια παραμυθένια ατμόσφαιρα με τρισδιάστατα σκηνικά, ζωηρές κούκλες, έξυπνη αφήγηση με τραγούδια, κουκλοχορό και μουσική που θα ξεσηκώσει και θα ξυπνήσει ζεστά συναισθήματα σε  μικρούς και μεγάλους.

Ένα λαϊκό παραμύθι με κεντρικό ήρωα τον Σπιθοβολάκη, ένα ζωηρό και πανέξυπνο αγόρι που του αρέσει να σκαρώνει φάρσες στους συγχωριανούς του.

Κάποτε οι απαυδισμένοι γείτονες πείθουν τη χήρα μάνα του να τον κλειδώσει  στην σκοτεινή και  σκονισμένη αποθήκη του σπιτιού τους για να ..φοβηθεί.

Εκεί, ο Σπιθοβολάκης ανακαλύπτει μια σιδερένια πόρτα με μια χρυσή κλειδαριά.

Το κλειδί όμως, το έχει ο άρχοντας του τόπου, ο ξακουστός Μαραμπάς Καραμπάς.

Ο μυστηριώδης άρχοντας φυλακίζει τον Σπιθοβολάκη και τη φίλη του Βιολέτα στον πύργο του και τους φοβερίζει να του φανερώσουν το μυστικό. Αλλά τον ξεγελούν και του παίρνουν το χρυσό κλειδί. Ανοίγουν την αποθήκη και βρίσκονται μπροστά σε μιαν έκπληξη…

Ένα παραμύθι που  σατιρίζει  τις κοινωνικές τάξεις, την πειθαρχία, τη σοβαροφάνεια, την κουτοπονηριά και αποκαλύπτει το προσωπείο της εξουσίας.

Ένα παραμύθι που θα αποκαρδιώσει τους αρχοντάδες και  θα καρδιώσει τα παιδιά με πίστη και θάρρος στον εαυτό τους, θωρακίζοντάς τα με τον πιο πολύτιμο θησαυρό.

Ποιος είναι ο θησαυρός; Θα τον ψάξουμε όλοι μαζί, πέρα από την πραγματικότητα, στη μαγική σκηνή του αγαπημένου μας  Τιριτόμπα!

Γατί η Λάρισα αγαπάει το κουκλοθέατρο.

Σκηνοθεσία – Διασκευή : Μαρία Παπουτσή

Κούκλες – Σκηνικά – Κοστούμια : Φωτεινή Καλούδη

Χειρισμός κούκλας-Αφήγηση: Λήδα Ντούρου, Φωτεινή Καλούδη

Επιμέλεια Φωτισμού-Φωτογραφία: Γιάννης Χατζηαντωνίου

Παραγωγή : Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα – Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων

 

«Χοντρή» και «ζωντανή συγγραφή» στο ΟΥΗΛ

$
0
0
ΟΥΗΛ

Για την παράσταση «Χοντρή», της ομάδας χορού OFF ART, στο 2o φεστιβάλ «Open nights» στο Θέατρο ΟΥΗΛ στις 20/1/2017, ο εικαστικός Αντώνης Καρακωνσταντάκης, έγραψε:Σκηνικό λιτό,

Για ένα γενέθλιο

γιορτής ή θλίψης;

Χορός στο χώρο,

αρχέγονος ορυμαγδός κινήσεων,

μυών συσπάσεις ελεγχόμενες,

βέλτιστη μέθη.

Βουλιμίας κορύφωση

και κατακρήμνιση.

Ηδονικές αισθήσεις και

απαγόρευση.

Κραδασμοί συνείδησης,

για διατήρηση μιας φόρμας ,

κοινώς αποδεκτής.

Πάλη αυτοσυγκράτησης,

ισορροπίας στο μεταίχμιο,

των θέλω και των πρέπει.

Λύτρωση κι ανάσα βαθειά,

με χειροκρότημα,

Για μια παράσταση, καθημερινού αγώνα,

δίχως τέλος.

Χορός – ερμηνεία: Ρούλα Καραφέρη.

Χορογραφία:  Μαρία Ραπτοτάσιου.

Την «Χοντρή» μπορείτε να την ξαναδείτε την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στις 21:15 στο ΟΥΗΛ.

Διάρκεια 25 λεπτά.

Αμέσως μετά, η λογοτεχνική performance Anti-Narrative συνδυάζει τη ζωντανή συγγραφή μέσω διαδικτύου με μία ταυτόχρονη διάδραση με το κοινό. Στην performance συμμετέχουν είτε ζωντανά είτε μέσω διαδικτύου πεζογράφoι και ποιητές από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Η performance έχει παρουσιαστεί με διαφορετικές συνθέσεις σε φεστιβάλ στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και τη Λεμεσσό από το 2014 μέχρι σήμερα: PhotoBiennale Logos (Antinarrtive_LOGOS), Make ARt Festival, Mediterranean Art Bodies (ANtinarrative_Balance_), Back to Athens, Sardam Aletrnative Readings Festival, Insignificances (Antinarrative_Details).

Ο πυρήνας Anti-Narrative αποτελείται από τους Χρήστο Μαρτίνη, Πάνο Παπαπαναγιώτου, Γιάννη Αντάμη, Ιωάννα Ντούλα, Κωσταντίνο Παπαπρίλη-Πανάτσα και το μουσικό Γιώργο Κοντογιαννίδη.
Διάρκεια 25-40 λεπτά.
Παρασκευή 27/1
Έναρξη: 21:15
είσοδος: 5 ευρώ
Θέατρο ΟΥΗΛ


«Cabaret» προβάλλεται στο Πολιτιστικό Νίκαιας

$
0
0
cabaret 2

Η Κινηματογραφική Λέσχη Δ. Κιλελέρ ξεκινά πάλι τις προβολές επιλεγμένων ταινιών στο Πολιτιστικό  Νίκαιας, μετά από μια περίοδο απουσίας λόγω γιορτών, χιονιά αλλά και ζημιάς από την κακοκαιρία στο κτίριο.

Εκκίνηση του κύκλου προβολών με αφιέρωμα στη «Μουσική».

Αυτή την Κυριακή 29/1 στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Νίκαιας, θα προβληθεί το πολυβραβευμένο μιούζικαλ “Cabaret” του Μπομπ Φόσσι.

Λίγα λόγια για την ταινία:

Η ιστορία μας μεταφέρει στο Βερολίνο του ΄30. Στη σκιά του ναζιστικού εφιάλτη, στο σκοτάδι ενός υπόγειου Cabaret, παρελαύνει από την μεγάλη οθόνη μία σειρά από γοητευτικούς ήρωες. Η νεαρή χορεύτρια Sally Bowles (Liza Minnelli), μία Αμερικανίδα που ξεχάστηκε στη γερμανική πρωτεύουσα, αφιερώνει κάθε μέρα στο να ψάχνει τον πελάτη που θα την κάνει μεγάλη σταρ του σινεμά. Ο βρετανός φοιτητής, Brian Roberts (Michael York), νοικιάζει το διαμέρισμα δίπλα στην Sally και παραδίδει μαθήματα αγγλικών σε Γερμανούς μεγαλοαστούς, προκειμένου να πληρώνει το νοίκι. Από την πρώτη κιόλας συνάντηση με την φιλόδοξη στάρλετ παρασύρεται στον κόσμο της και τον κόσμο του Cabaret, χωρίς να ενδιαφέρεται ωστόσο για τις ερωτικές προθέσεις της. Στο καμπαρέ γνωρίζουν τον Fritz Wendel (Fritz Wepper), έναν απελπισμένο ζιγκολό, που αναζητά μία πλούσια σύζυγο για να βολευτεί. Και την βρίσκει, όταν συναντά μία βαθύπλουτη μαθήτρια του Brian, την εβραία Natalia Landauer (Marisa Berenson). Σιγά-σιγά θα την ερωτευτεί και θα αποκαλύψει ένα επικίνδυνο μυστικό, προκειμένου να την κάνει γυναίκα του. Τέλος, ανάμεσα στη Sally και τον Brian θα βρεθεί ο σαγηνευτικός κοσμοπολίτης Maximilian von Heune (Helmut Griem), ένας φιλήδονος άντρας που θα συμπληρώσει το πιο απρόσμενο ερωτικό τρίγωνο. Αυτές είναι οι φιγούρες του Cabaret, όλες τους γεμάτες πάθη και αδυναμίες, περιμένουν να συναντήσουν το όνειρό τους, καθώς κινούνται ανάμεσα στα φώτα των προβολέων, τους φρενήρεις χορούς των κονσοματρίς και τους θεατρινίστικους αυτοσχεδιασμούς του κομπέρ, Master of Ceremonies (Joel Grey).

Βασισμένο στο βιβλίο του Κρίστοφερ Ίσεργουντ «Ιστορίες του Βερολίνου», το σκοτεινό «Καμπαρέ» αντιπαραθέτει τη χαλάρωση των ηθών με την άνοδο των ναζιστών στην εξουσία. Η Μινέλι κέρδισε ένα από τα οκτώ Όσκαρ που απέσπασε το μοναδικό μιούζικαλ που έχει χαρακτηριστεί «ακατάλληλο διά ανηλίκους».

 

Δημοτική Πινακοθήκη: «Μια Κυριακή στο μουσείο…αλλιώς!»

$
0
0
Δημοτικη Πινακοθηκη Λαρισας

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα μετατρέπεται σε ένα θαυμαστό σταυροδρόμι! Σε αυτό συναντιούνται η παιδική ηλικία και τα εικαστικά, με άλλες μορφές τέχνης, όπως ο κινηματογράφος, η μουσική, τα παραμύθια κ.ά.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, παρουσιάζοντας μια εναλλακτική παιδοψυχαγωγική πρόταση, εγκαινιάζει το πρόγραμμα «Μια Κυριακή στο μουσείο…αλλιώς!». Προβολές βραβευμένων ταινιών για παιδιά και νέους, κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα, θα πραγματοποιούνται στο χώρο της Βιβλιοθήκης του μουσείου. Οι ταινίες που θα προβληθούν για τα παιδιά και τους συνοδούς τους, είναι υψηλής παιδαγωγικής και καλλιτεχνικής ποιότητας, έχουν σαν επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία και έχουν κερδίσει πλήθος βραβείων σε φεστιβάλ.

Ώρα 11:30, είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες-κρατήσεις θέσεων τηλ. 2410-671176.

Πρόγραμμα προβολών:

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Το Αγόρι και ο Κόσμος, ηλικία 6+

Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Ο βασιλιάς των μασκών, ηλικία 9+

Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Ο Μίνι και οι κλέφτες του μελιού, ηλικία 3+

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Ο Ψύλλος, ηλικία 6+

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ώρα 11:30

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ  «Το Αγόρι και ο Κόσμος» (O Menino e o Mudno) του Alê Abreu.

Μια συναρπαστική ταινία με κινούμενα σχέδια χωρίς λόγια για ηλικίες 6+ ετών αλλά και για ενήλικες! Animation χωρίς λόγια, έγχρωμο, 81’, Βραζιλία, 2013

ΣΥΝΟΨΗ: Η ιστορία ενός Αγοριού που φεύγει από το χωριό του και πηγαίνει στην πόλη, για να συναντήσει τον πατέρα του, ο οποίος αναζητά εργασία ως εσωτερικός μετανάστης. Στο ταξίδι αυτό, το Αγόρι παρατηρεί το αντιφατικό πρόσωπο της σύγχρονης Βραζιλίας, που θα μπορούσε να είναι μια οποιαδήποτε χώρα στη σύγχρονη εποχή. Και τι δεν θα συναντήσει ο μικρός ήρωας! Από τις γιορτές, τη χαρά και τη μουσική, μέχρι την κακοπληρωμένη βιομηχανική εργασία, την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, την εκμετάλλευση και την πείνα.

Η ταινία, συναρπάζει με τα σχέδια, τα χρώματα και τη μουσική. Δεν έχει διαλόγους «για να μη λερωθεί αυτό το διαμάντι με περιττά πράγματα», όπως έγραψε ο κριτικός της γαλλικής L’ Express. Η ταινία έχει κερδίσει 45 διεθνή βραβεία σε φεστιβάλ και ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ταινίας το 2016. Στο σάουντρακ της ταινίας συμμετέχει ο θρύλος της βραζιλιάνικης μουσικής Nana Vasconselos, αλλά και άλλοι κορυφαίοι μουσικοί της Βραζιλίας, όπως το συγκρότημα Barbatugues.

 

Συναυλία σε περιοδεία…

$
0
0
συναυλία σε περιοδεία

Tρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017, στις 20.30΄Δημοτικό Ωδείο Λάρισας – Πλατεία Λαού / Είσοδος ελεύθερη

Μια μοναδική βραδιά με τέσσερις σολίστες διεθνούς φήμης: η Min-Jung Kym, ο Philippe Mouratoglou, η Ariane Wohlhuter και ο Γιάννης Γεωργιάδης, πρώτο βιολί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, συνοδευόμενοι από μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Για την ελληνογαλλική αυτή συνεργασία, η γαλλική οργάνωση Opus Piano, που προωθεί την κλασική μουσική, είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας τέσσερις συναυλίες σε Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα οργανώνεται με τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες που ενώνουν τις δυνάμεις τους σε αυτό το κλασικό πρόγραμμα για πιάνο, βιολί, κιθάρα και φωνή.

Το 2013, η πιανίστρια Min-Jung Kym, Βρετανίδα κορεατικής καταγωγής που ζει στο Παρίσι, και ο βιολιστής Γιάννης Γεωργιάδης έχουν προσκληθεί σε συναυλία στην Αίγυπτο. Από την επιτυχία αυτής της συνεργασίας, γεννήθηκε η ιδέα για την ανάπτυξη ενός ελληνογαλλικού μουσικού σχήματος, επεκτείνοντάς το σε άλλους δύο Γάλλους σολίστ με μοναδικό ταλέντο: ο  ελληνικής καταγωγής, Γάλλος κιθαρίστας Philippe Μουράτογλου και η Γαλλίδα σοπράνο Ariane Wohlhuter και σε Έλληνες μουσικούς της Κρατικής ορχήστρας Αθηνών.

Παράλληλα, η συνεργασία μεταξύ της Min-Jung Kym, του Philippe Μουράτογλου και της Ariane Wohlhuter είναι πλούσια σε εμπειρίες και τους οδήγησε σε κοινές εμφανίσεις σε φεστιβάλ στη Γαλλία και το εξωτερικό, κυρίως σε μια περιοδεία στην Ταϋλάνδη το 2015, με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου της Μπανγκόκ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Haendel | απόσπασμα από τον Μεσσία: Rejoice Greatly για σοπράνο και κουιντέτο εγχόρδων

Mendelssohn | Salve Regina για σοπράνο και κουιντέτο εγχόρδων

Mozart | Κοντσέρτο K.449 διασκευή για πιάνοκαι κουιντέτο εγχόρδων

Brahms | Σονάτα FAE : Scherzo για βιολί και πιάνο

Schubert | 3 Lieders για σοπράνο και κιθάρα

Giuliani | Κοντσέρτο για κιθάρα αρ°1, έργο30

Οι σολίστες:

Min-Jung Kym, πιάνο | Ariane Wohlhuter, σοπράνο | Φίλιππος Μουράτογλου, κιθάρα | Γιάννης Γεωργιάδης, βιολί

Και οι μουσικοί:

Νίκος Πυλαρινός, βιολί | Γιώργος Γαϊτάνος, άλτο | Αστέριος Πούφτης, βιολοντσέλο | Γιώργος Αρνής, κοντραμπάσο

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

08.02.2017, 21.00΄ | ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ, Αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» – Φραγκιαδών 15, Λαδάδικα

Εισιτήρια : 8 ευρώ/ Φοιτητικό 5 ευρώ

09.02.2017, 20.30΄ | ΑΘΗΝΑ – ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, Σίνα 31

Είσοδος με πρόσκληση

11.02.2017, 19.00΄ | ΠΑΤΡΑ – AUDITORIUM ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟY ΜΟΥΣΕΙΟΥ, Νέα εθνική οδός Πατρών – Αθηνών 38-40

Είσοδος ελεύθερη

ΟΙ ΣΟΛΙΣΤ

Min-Jung KYM

Η Min-Jung Kym, η οποία παίζει πιάνο Steinway, απέκτησε διεθνή φήμη με τις συναυλίες της σε όλο τον κόσμο με ορχήστρες όπως η Philharmonia Orchestra, η National Symphony Orchestra, η Leicester Symphony ή η  Brighton Philharmonic Orchestra. Έχει επίσης συνεργαστεί με επιφανείς μουσικούς όπως οι Ruggiero Ricci, Zsolt-Tihamér Visontay, Barry Wordsworth, Alison Balsom, The Haffner Ensemble, Pierre Amoyal, Leon Bosch, Joy Farrall, Sergey Levitin, Mats Lidstrom, Adrian Brendel, και Susan Bickley.

Μετά την αποφοίτησή της από το Purcell School του Λονδίνου και τη Royal Academy of Music του Λονδίνου, η Min-Jung κέρδισε τα βραβεία Brough Eric και Elsie Horne. To 2005, της απονεμήθηκε η διάκριση «The freedom of the City» της πόλης του Λονδίνου και έγινε δεκτή ως μέλος της Εταιρείας Μουσικών.

Το 2009, της απονεμήθηκε από τη Royal Academy of Music η ιδιότητα του Συνεργάτη της Ακαδημίας (ARAM), τιμητικός τίτλος που αποδίδεται στους πτυχιούχους που ξεχώρισαν για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία στη μουσική και που επέδειξαν μοναδική προσφορά στην ειδικότητά τους.

Η Min-Jung Kym έχει δώσει συναυλίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μόλις ολοκλήρωσε την ηχογράφηση του Quatuor pour la Fin du Temps του Messiaen με  τίτλο Psalmus. Η συνεργασία της με την Philarmonia Orchestra συνεχίζεται επίσης και με μία ηχογράφηση με τίτλο Signum και με τις συναυλίες Concerto No. 4 για πιάνο του Beethoven και με το διπλό κοσνέρτο για πιάνο και βιολί υπό την διεύθυνση του Γερμανού μαέστρου Clemens Schuldt.

Philippe MOURATOGLOU

Μαθητής των Wim Hoogewerf, Roland Dyens και Pablo Marquez, ο Philippe Mouratoglou αναπτύσσει μία προσέγγιση που χαρακτηρίζεται από ένα εύρος οργάνων (κλασσική και ηλεκτρική κιθάρα, φολκ με 6 και 12 χορδές, βαρύτονη κιθάρα) και ύφους.

Ερμηνεύει, αυτοσχεδιάζει, συνθέτει και συνεργάζεται με μουσικούς και σύνολα από διαφορετικούς ορίζοντες. Ασχολείται κατ’ αυτόν τον τρόπο με τη σύγχρονη δημιουργία με τα σύνολα Linea και Alma Viva, με μεγάλα κονσέρτα για κιθάρα με την Ορχήστρα Mozart στην Τουλούζ (υπό τη διεύθυνση του Claude Roubichou) και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Στρασβούργου, με παραδοσιακές μουσικές με το σύνολο Convivencia του Bernard Revel, με τη μουσική δωματίου με το φωνητικό σύνολο Voix de Stras’ της Catherine Bolzinger και τη βιολοντσελίστρια Svetlana Tovstukha.

Το 2012, ο Philippe Mouratoglou ιδρύει την εταιρία Vision Fugitive, με την οποία δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς. Συμμετέχει τακτικά σε συναυλίες σε φεστιβάλ και σε χώρους: Festival de la Chaise-Dieu, Flâneries musicales στη Ρενς, Temps musicaux de Ramatuelle, Festival «Artes Vertentes» de Tiradentes (Βραζιλία), Festival Printemps musical du Pacifique (Πολυνησία), Festival Isaac Albéniz de Camprodon (Ισπανία), Festival des Abbayes en Languedoc-Roussillon (Γαλλία), «Nits de canço i de musica» d’Eus, Festival de musique baroque de Mulhouse (Γαλλία), Festival Printemps de Colmar (Γαλλία), Festival Eté 66, Festival Jazzèbre de Perpignan (Γαλλία), Circulo de Bellas Artes de Madrid (Ισπανία), Philharmonie de Berlin (Γερμανία), Théâtre de l’Athénée (Γαλλία), Abbaye de Fontfroide (Γαλλία), Abbaye de Fontevraud (Γαλλία), Abbaye de Cassan (Γαλλία), Prieuré de Serrabonne (Γαλλία), Prieuré de Marcevols (Γαλλία), Palais des rois de Majorque de Perpignan (Γαλλία), Pôle Sud (Στρασβούργο), Abbaye de Valmagne (Γαλλία).

Επιπρόσθετα, έχει ιδρύσει, με την  fondation Musique et Patrimoine της περιοχής του Languedoc-Roussillon, το φεστιβάλ «Musique et Patrimoine», το οποίο ξεκίνησε το 2010.

Ariane Wohlhuter

Η Ariane Wohlhuter πραγματοποίησε τις μουσικές σπουδές της στο πιάνο, τη μουσική δωματίου και στη συνέχεια το λυρικό τραγούδι στα ωδεία του Στρασβούργου και του Nancy. Αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς της στο ρεσιτάλ και στη μουσική δωματίου, σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες εκκλησιαστικού οργάνου François Menissier, Daniel Maurer, Daniel Leininger, τους τρομπετίστες Guy Ferber και Bernard Soustrot, τον κλαρινετίστα Sébastien Koebel.

Σε ντουέτο με τον κιθαρίστα Philippe Mouratoglou έχει συμμετέχει στα Φεστιβάλ : festival de la Chaise-Dieu, de Tiradentes (Βραζιλία), des Troubadours, Musique et patrimoine στην περιοχή Languedoc-Roussillon, festival de musique baroque de Mulhouse, Musique en Polynésie (Ταϊτή). Σε τακτική βάση ερμηνεύει ένα μεγάλο ρεπερτόριο από λειτουργίες, καντάτες και ορατόρια στη Γαλλία και στο εξωτερικό. Στη σκηνή, έχει ερμηνεύσει τους ρόλους της Ευριδίκης στον Ορφέα του Glück στο θέατρο του Belfort, της Δίδας Silberklang Schauspieldirektor του Mozart στο φεστιβάλ Alizés d’Essaouira (Μαρόκο), της Sandrina στο Infedelta Delusa του Haydn στο Στρασβούργο.

Ακόμα, στο πλαίσιο φωνητικών και ορχηστρικών συνόλων, έχει συμμετάσχει σε σκηνικές παραγωγές και σε ηχογραφήσεις σε ένα ευρύ ρεπερτόριο που εκτείνεται από την περίοδο της Αναγέννησης έως και τη σύγχρονη δημιουργία: Chœur de chambre de Strasbourg (Catherine Bolzinger), Parlement de Musique (Martin Gester), Maîtrise de garçons de Colmar (Arlette Steyer), festivals Musica (Στρασβούργο), Ambronnay, festival d’Automne de Versailles, festival de Vologda (Ρωσία), Dakar (Σενεγάλη).

Ως κάτοχος του κρατικού διπλώματος λυρικού τραγουδιού, η Ariane Wohlhuter διδάσκει τις φωνητικές τεχνικές στο Ωδείο και στη Σχολή Μουσικολογίας του Στρασβούργου.

Janis Georgiadis

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Μεγάλωσε σε οικογένεια μουσικών και ανέπτυξε το ταλέντο του από πολύ μικρός. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο ωδείο της Αθήνας, υπό την εποπτεία του Τάτση Αποστολίδη και επίσης παρακολούθησε μαθήματα βιολιού με τον Sandor Vegh στο “Mozarteum” του Σαλτσμπουργκ (Αυστρία). Κατά την εφηβεία του, εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Ορχήστρα νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δύο συνεχόμενες χρονιές δίνοντας συναυλίες υπό τη διεύθυνση των Claudio Abbado, Daniel Barenboim και Sir Georg Solti.

Μουσικός διεθνούς φήμης, έχει παίξει ως σολίστας σε ορχήστρες όπως η London Philarmonic, η Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου, η Φιλαρμονική της Βουδαπέστης, η Ραδιοφωνική Ορχήστρα του Βουκουρεστίου, η Ενωμένη Φιλαρμονική της Βιέννης, η Ραδιοσυμφωνική Ορχήστρα της Πράγας (SOCR), η Συμφωνική Ορχήστρα του Ισραήλ, η Ορχήστρα Δωματίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ορχήστρα Δωματίου του Κρεμλίνου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Μοντερέυ, η Συμφωνική Ορχήστρα της Τζεζού, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Καμεράτα Αθηνών, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Επιπρόσθετα, έπαιξε σε πολλές αίθουσες συναυλιών όπως η Musikverein στη Βιέννη, το Carnegie Hall, το Palais de Congrès, το Palais de la Musique, το Linzer Brucknerhaus και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το 2000, ίδρυσε την «Ορχήστρα Δωματίου Feminarte» και συνεργάστηκε, ως καλλιτεχνικός διευθυντής με πολλούς Έλληνες και ξένους σολίστες, δίνοντας έμφαση σε ένα διόλου συμβατικό και εξολοκλήρου πρωτοποριακό ρεπερτόριο. Από το 2006, είναι το Πρώτο Βιολί της Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών.

Παίζει βιολί Francesco Gobetti του 1721.

Και με πιάνο και χωρίς

$
0
0
ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ

Μια ακόμα σπουδαία συναυλία θα μας παρουσιάσει το Σάββατο 28 Ιανουαρίου στις 20:30 το Φεστιβάλ «Μουσικότροπο» που διοργανώνεται από το  Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Αυτή τη φορά πρόκειται για μια συναυλία Μουσικής Δωματίου.

Η ιδιαιτερότητα μιας συναυλίας Μουσικής Δωματίου (μικρό σύνολο που αποτελείται από δύο έως έξι καλλιτέχνες), είναι ότι πρέπει να συμφωνήσουν  οι σκέψεις όλων των καλλιτεχνών για την ερμηνεία ενός έργου, προκειμένου να αποδώσουν ένα ομοιογενές μουσικό αποτέλεσμα.

Στη συναυλία με τίτλο «Kαι με πιάνο και χωρίς» θα ακούσουμε δύο αριστουργηματικά έργα του παγκόσμιου μουσικού στερεώματος.

Ένα κουαρτέτο εγχόρδων που ανήκει στην δεύτερη περίοδο του έργου του Beethoven με την ονομασία Razumovsky, το οποίο περιέχει χαρακτηριστικά ρωσικά θέματα, καθώς γράφτηκε κατόπιν ανάθεσης για τον Ρώσο πρεσβευτή στη Βιέννη, κόμη και αργότερα πρίγκιπα.

2

Στο δεύτερο μέρος, ένα κουιντέτο του Dvorak για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων. Ένα έργο στο οποίο διακρίνεται η μίξη της χαρακτηριστικής προσωπικής γραφής του συνθέτη με παραδοσιακά τσέχικα στοιχεία.

Οι πέντε καλλιτέχνες που αποτελούν το συγκεκριμένο σύνολο είναι εξαίρετοι βιρτουόζοι διεθνούς βεληνεκούς, και έχουν στο ενεργητικό τους  πλήθος συναυλιών Μουσικής Δωματίου στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου.

Πρόκειται για μια συναυλία «σταθμό» που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας  και οι φίλοι της μουσικής δεν πρέπει να χάσουν.

Δόμνα Ευνουχίδου, Πιάνο

Ανδρέας Παπανικολάου, Βιολί

Δημήτρης Χανδράκης, Βιολί

Χαρά Σειρά, Βιόλα

Δημήτρης Τραυλός, Τσέλο

Σάββατο 28 Ιανουαρίου, Ώρα έναρξης 20:30

Αίθουσα Συναυλιών, Δημοτικού Ωδείου Λάρισας

Προπώληση: Γραμματεία Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, πλατεία Λαού (2410.536886 και 2410.259936) από 10.00 – 13.00

Εισιτήρια 10 €  κανονικό –  5 € μειωμένο (Φοιτητές, Σπουδαστές, Κάρτα ανεργίας)

 

Καινούριο τμήμα Lindy Hop στο Χορίαμβο

$
0
0
lindy hop

Καινούργιο Τμήμα Lindy Hop (Swing Dance) ξεκινάει τον Φεβρουάριο στο Χορίαμβο!

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 7-8μμ θα πραγματοποιηθεί Δωρεάν Δοκιμαστικό Μάθημα Lindy Hop στον πολυχώρο πολιτισμού Χορίαμβο, Γαληνού 5 (τηλ. 241 110 1963)

Το μάθημα θα γίνεται κάθε Πέμπτη 8 – 9.15μμ. και θα τηρηθεί προτεραιότητα για όσους κάνουν την εγγραφή τους ως leaders ή ως ζευγάρι (leader + follower).

Μετά το Δωρεάν Δοκιμαστικό Μάθημα ακολουθεί Swingfloor πάρτι από τις 8μμ στο Χορίαμβο με κοπή της πίτας για το 2017!!

Τι είναι το Lindy Hop

To Lindy Hop είναι ο χορός στη swing μουσική! Είναι ένας χορός σε ζευγάρια που γεννήθηκε στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 1920 και συνδέθηκε στενά με την big band swing μουσική των δεκαετιών ’30 & ’40. Έναν αιώνα μετά, το Lindy Hop αναβιώνει και χορεύεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Το Lindy Hop είναι ο πιο ζωντανός και διασκεδαστικός κοινωνικός χορός με πολλά στοιχεία μουσικότητας και αυτοσχεδιασμού και είναι η βάση όλων των swing χορών όπως τα Blues, Authentic Jazz, Charleston.

Το Lindy Hop Larisa δραστηριοποιείται στη πόλη της Λάρισας από το 2014 στο Χορίαμβο, Γαληνού 5, ακολουθώντας τη φιλοσοφία του Lindy Hop Greece (LHG) που έφερε στην Ελλάδα το Lindy Hop και τους swing χορούς.

Για συνεχή ενημέρωση συνδεθείτε στη σελίδα μας https://www.facebook.com/lindyhoplarisa/

Για δηλώσεις εγγραφής ή για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνo 6932200818

facebook event: https://www.facebook.com/events/256798971408601/

«Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» στη (σ)Τροφή

$
0
0
ταινία

Στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Open Nights (σ)Τροφή, με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών Λάρισας, ο Σύλλογος Πολιτισμολόγων Θεσσαλίας και η ομάδα χορού OFF ART, προβάλουν την ταινία του βραβευμένου σκηνοθέτη Έκτορα Λυγίζου «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού», την Κυριακή 29 Ιανουαρίου στις 20:00 στο ΟΥΗΛ.
Η υπόθεση της ταινίας αφορά ένα νεαρό άνδρα που στην Αθήνα της οικονομικής κρίσης , δεν μπορεί να εξασφαλίσει βασικά στοιχεία μιας αξιοπρεπούς ανθρώπινης ζωής. Ένα από αυτά είναι και το φαγητό.
Η πραγματικότητά του είναι μια διαρκής τελετουργία επιβίωσης, τα σκουπίδια και τα αποφάγια των άλλων γίνονται αναγκαστική τροφή του και η ελπίδα για κάτι καλύτερο μετατρέπεται με τον ερχομό κάθε καινούργιας μέρας σε βασανιστική αγωνία.

Στην προσπάθειά του να κρατηθεί στη ζωή, ο νεαρός ήρωας ανακαλύπτει ότι το σημαντικότερο εφόδιο ενάντια στην ανυπαρξία είναι να μη χάσει την ανθρωπιά του.

Η ταινία έχει σαφείς αναφορές στο κλασικό βιβλίο «Η πείνα» του Νορβηγού συγγραφέα Κνουτ Χάμσουν, όπου ένας άντρας αγωνίζεται να νικήσει την ισοπεδωτική φτώχεια του και να γεμίσει το άδειο στομάχι του.
Όπως τίποτα δεν είναι τυχαίο, ένα από τα εικαστικά έργα της έκθεσης (σ)Τροφή, τα «διαδραστικά βιβλία» (Βαγγέλης Αντωνόπουλος, Ρούλα Καραφέρη) εμπεριέχει ηχητικά αποσπάσματα του βιβλίου (αφήγηση: Ναπωλέων Σούρλας)
Την ταινία θα σχολιάσει η Λαρισαία δημιουργός Νάνσυ Σπετσιώτη της οποίας θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους «Ουκ αν λάβοις».
Είσοδος ελεύθερη

«Η Αρπαγή της Βασιλαρχόντισσας»

$
0
0
bas

«Η Αρπαγή της Βασιλαρχόντισσας», του Νίκου Σαμαρίνα κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 28 Ιανουαρίου στις 20.15 στον Πολυχώρο Πολιτισμού Χορίαμβο.

Πρόκειται για ένα λαϊκό χορόδραμα του Νίκου Σαμαρίνα, προϊόν μυθοπλασίας, που πατά, όμως, στην ιστορία που κρύβεται πίσω από το παραδοσιακό τραγούδι της Ηπείρου «Βασιλαρχόντισσα», η οποία εκτυλίχθηκε στο Μέτσοβο στα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά οι συμβολισμοί, οι αλληγορίες και οι αναγωγές στο σήμερα και σε προηγούμενες περιόδους της νεοελληνικής ιστορίας κυριαρχούν.

Η πραγματική ιστορία:

Το καλοκαίρι του 1885 ή κατά άλλους του 1884, ο άρχοντας του Μετσόβου Νικολάκης Αβέρωφ χαστούκισε έναν νεαρό παρακατιανό, τον Φλέγκα, διότι τόλμησε να περάσει από την πλατεία στην οποία συναθροίζονταν οι άρχοντες. Ο Φλέγκας ορκίστηκε να εκδικηθεί και σε συνεργασία με τους ληστές Θύμιο Γάκη και Βαγγέλη Τάκη απήγαγαν την κόρη του Αβέρωφ, Ευδοκία, την οποία απελευθέρωσαν δυο βδομάδες μετά, αφού πρώτα απέσπασαν σε λύτρα το βάρος της σε χρυσάφι. Η κινητοποίηση για τον εντοπισμό και την σύλληψη των ληστών ήταν πολύ μεγάλη. Ο Θύμιος Γάκης κατάφερε να γλιτώσει και να μεταβεί στη Σμύρνη μεταμφιεσμένος σε χανούμισσα μέσα σε ένα τούρκικο χαρέμι.

Στην παράσταση, την οποία χορογραφεί και σκηνοθετεί ο Νίκος Σαμαρίνας, παίρνουν μέρος  στους βασικούς ρόλους οι χορευτές: Δήμος Πραντσίδης, Λαμπρινή Παπάζογλου- Μακρή, Νίκος Σαμαρίνας, Δημήτρης Μπούτλας, Ζωή Σαραφείδου και πλαισιώνουν οι: Δημήτρης Βλάνδος, Γιώργος Γεροφώτης, Φανή Ζούκη, Μένη Τσιαπάρα, Λιάνα Φουρλή, Μαρίνα Ποδηματά, Γιώργος Μουλάς, Αγγελική Μακαντάση, Αγγελική Κουτσιαύτη και ο Αποστόλης Ντόμαλης .

Επίσης παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί της θεατρικής σκηνής «Ονείρων Θαύματα»: Δημήτρης Βούζας, Θοδωρής Ματούλας, Θανάσης Μαγιάκος και Σταυρούλα Σδράνη.

Τραγουδά επί σκηνής η Ελένη Σαμαρίνα.

Τα τραγούδια της παράστασης παίζουν οι μουσικοί- καθηγητές της σχολής παραδοσιακής μουσικής «Μελωδία»: Κώστας Κωστούλης (κλαρίνο), Μάριος Σαρακατσιάνος (λαούτο- τραγούδι), Θάνος Ρούμπος (βιολί), Γιάννης Μακρυγιάννης (κρουστά).

Τα κοστούμια είναι της Ελένης Ψύρρα, οι φωτισμοί της Δώρας Παπαδούλη, οι φωτογραφίες του Αποστόλη Ντόμαλη, η επεξεργασία ήχου του Μπάμπη Χαρίτου και η επεξεργασία εικόνας του Άγγελου Καστώρη.

Η παραγωγή είναι του Πολιτιστικού Συλλόγου «Χορίαμβος»

Οι παραστάσεις θα γίνονται κάθε Παρασκευή στις 21.15 και Σάββατο στις 20.15. Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα 2411101963 & 6973713737. Προπώληση εισιτηρίων καθημερινά 18.00- 22.00. Τιμές εισιτηρίων 10 ευρώ στη πόρτα, 7 ευρώ στην προπώληση. Φοιτητικά, ανέργων και παιδικά 7 ευρώ.


Νέο Δ.Σ. στον Όμιλο Φίλων Θεσσαλικής Ιστορίας

$
0
0
ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΘΕΣ 003

Το νέο Δ.Σ. του Ομίλου Φίλων Θεσσαλικής Ιστορίας που προέκυψε από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες έχει ως εξής:

Κώστας Σπανός, Βασίλης Τσολάκης, Νικόλαος Παπαθεοδώρου, Κώστας Θεοδωρόπουλος, Αθανάσιος Μπετχαβές, Παναγιώτης Δομούζης και Ευάγγελος Ρηγόπουλος.

Στην Εξελεγκτική Επιτροπή εξελέγησαν οι Νίκος Σδάνης και Σταύρος Γραμμένος.  

Επίσης έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο ξενοδοχείο Μετροπόλ.

ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΘΕΣ 017 ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΘΕΣ 004 ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΘΕΣ 024 ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΘΕΣ 022 ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΘΕΣ 005 ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΘΕΣ 013 ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΘΕΣ 007 ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΘΕΣ 006 ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΘΕΣ 015 ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΘΕΣ 001

Σολίστες διεθνούς φήμης στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

$
0
0
σολιστες

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας  στη Λαρισα  – Γαλλικη Πρεσβεια στην  Ελλάδα και η Αντιδημαρχια Πολιτισμου & Επιστημων  – Δημοτικο Ωδειο Λαρισας  διοργανωνουν μια μοναδική βραδιά την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 20.30 με τέσσερις σολίστες διεθνούς φήμης: η Min-JungKym, ο Philippe Mouratoglou, η Ariane Wohlhuter και ο Γιάννης Γεωργιάδης, πρώτο βιολί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, συνοδευόμενοι από μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Για την ελληνογαλλική αυτή συνεργασία, η γαλλική οργάνωση Opus Piano, που προωθεί την κλασική μουσική, είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας τέσσερις συναυλίες σε Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα οργανώνεται με τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες που ενώνουν τις δυνάμεις τους σε αυτό το κλασικό πρόγραμμα για πιάνο, βιολί, κιθάρα και φωνή.

Το 2013, η πιανίστρια Min-Jung Kym, Βρετανίδα κορεατικής καταγωγής που ζει στο Παρίσι, και ο βιολιστής Γιάννης Γεωργιάδης έχουν προσκληθεί σε συναυλία στην Αίγυπτο. Από την επιτυχία αυτής της συνεργασίας, γεννήθηκε η ιδέα για την ανάπτυξη ενός ελληνογαλλικού μουσικού σχήματος, επεκτείνοντάς το σε άλλους δύο γάλλους σολίστ με μοναδικό ταλέντο: ο  ελληνικής καταγωγής, γάλλος κιθαρίστας Philippe Μουράτογλου και η γαλλίδα σοπράνο Ariane Wohlhuter και σε έλληνες μουσικούς της Κρατικής ορχήστρας Αθηνών. Παράλληλα, η συνεργασία μεταξύ της Min-Jung Kym, του Philippe Μουράτογλου και της Ariane Wohlhuter είναι πλούσια σε εμπειρίες και τους οδήγησε σε κοινές εμφανίσεις σε φεστιβάλ στη Γαλλία και το εξωτερικό, κυρίως σε μια περιοδεία στην Ταϋλάνδη το 2015, με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου της Μπανγκόκ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Haendel | απόσπασμα από τον Μεσσία: Rejoice Greatly για σοπράνο και κουιντέτο εγχόρδων

Mendelssohn | Salve Regina για σοπράνο και κουιντέτο εγχόρδων

Mozart | Κοντσέρτο K.449 διασκευή για πιάνοκαι κουιντέτο εγχόρδων

Brahms | Σονάτα FAE : Scherzo για βιολί και πιάνο

Schubert | 3 Lieders για σοπράνο και κιθάρα

Giuliani | Κοντσέρτο για κιθάρα αρ°1, έργο30

Οι σολίστες:

Min-Jung Kym, πιάνο | Ariane Wohlhuter, σοπράνο | Φίλιππος Μουράτογλου, κιθάρα | Γιάννης Γεωργιάδης, βιολί

Και οι μουσικοί:

Νίκος Πυλαρινός, βιολί | Γιώργος Γαϊτάνος, άλτο | Αστέριος Πούφτης, βιολοντσέλο | Γιώργος Αρνής, κοντραμπάσο

ΟΙ ΣΟΛΙΣΤ

Min-Jung KYM

Η Min-Jung Kym, η οποία παίζει πιάνο Steinway, απέκτησε διεθνή φήμη με τις συναυλίες της σε όλο τον κόσμο με ορχήστρες όπως η Philharmonia Orchestra, η National Symphony Orchestra, η Leicester Symphony ή η  Brighton Philharmonic Orchestra. Έχει επίσης συνεργαστεί με επιφανείς μουσικούς όπως οι Ruggiero Ricci, Zsolt-Tihamér Visontay, Barry Wordsworth, Alison Balsom, The Haffner Ensemble, Pierre Amoyal, Leon Bosch, Joy Farrall, Sergey Levitin, Mats Lidstrom, Adrian Brendel, και Susan Bickley.

Μετά την αποφοίτησή της από το Purcell School του Λονδίνου και τη Royal Academy of Music του Λονδίνου, η Min-Jung κέρδισε τα βραβεία Brough Eric και Elsie Horne. To 2005, της απονεμήθηκε η διάκριση «The freedom of the City» της πόλης του Λονδίνου και έγινε δεκτή ως μέλος της Εταιρείας Μουσικών. Το 2009, της απονεμήθηκε από τη Royal Academy of Music η ιδιότητα του Συνεργάτη της Ακαδημίας (ARAM), τιμητικός τίτλος που αποδίδεται στους πτυχιούχους που ξεχώρισαν για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία στη μουσική και που επέδειξαν μοναδική προσφορά στην ειδικότητά τους.

Η Min-Jung Kym έχει δώσει συναυλίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μόλις ολοκλήρωσε την ηχογράφηση του Quatuor pour la Fin du Temps του Messiaen με  τίτλο Psalmus. Η συνεργασία της με την Philarmonia Orchestra συνεχίζεται επίσης και με μία ηχογράφηση με τίτλο Signum και με τις συναυλίες Concerto No. 4 για πιάνο του Beethoven και με το διπλό κοσνέρτο για πιάνο και βιολί υπό την διεύθυνση του Γερμανού μαέστρου Clemens Schuldt.

Philippe MOURATOGLOU

Μαθητής των Wim Hoogewerf, Roland Dyens και Pablo Marquez, ο Philippe Mouratoglou αναπτύσσει μία προσέγγιση που χαρακτηρίζεται από ένα εύρος οργάνων (κλασσική και ηλεκτρική κιθάρα, φολκ με 6 και 12 χορδές, βαρύτονη κιθάρα) και ύφους.

Ερμηνεύει, αυτοσχεδιάζει, συνθέτει και συνεργάζεται με μουσικούς και σύνολα από διαφορετικούς ορίζοντες. Ασχολείται κατ’ αυτόν τον τρόπο με τη σύγχρονη δημιουργία με τα σύνολα Linea και Alma Viva, με μεγάλα κονσέρτα για κιθάρα με την Ορχήστρα Mozart στην Τουλούζ (υπό τη διεύθυνση του Claude Roubichou) και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Στρασβούργου, με παραδοσιακές μουσικές με το σύνολο Convivencia του Bernard Revel, με τη μουσική δωματίου με το φωνητικό σύνολο Voix de Stras’ της Catherine Bolzinger και τη βιολοντσελίστρια Svetlana Tovstukha.

Το 2012, ο Philippe Mouratoglou ιδρύει την εταιρία Vision Fugitive, με την οποία δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς. Συμμετέχει τακτικά σε συναυλίες σε φεστιβάλ και σε χώρους: Festival de la Chaise-Dieu, Flâneries musicales στη Ρενς, Temps musicaux de Ramatuelle, Festival «Artes Vertentes» de Tiradentes (Βραζιλία), Festival Printemps musical du Pacifique (Πολυνησία), Festival Isaac Albéniz de Camprodon (Ισπανία), Festival des Abbayes en Languedoc-Roussillon (Γαλλία), «Nits de canço i de musica» d’Eus, Festival de musique baroque de Mulhouse (Γαλλία), Festival Printemps de Colmar (Γαλλία), Festival Eté 66, Festival Jazzèbre de Perpignan (Γαλλία), Circulo de Bellas Artes de Madrid (Ισπανία), Philharmonie de Berlin (Γερμανία), Théâtre de l’Athénée (Γαλλία), Abbaye de Fontfroide (Γαλλία), Abbaye de Fontevraud (Γαλλία), Abbaye de Cassan (Γαλλία), Prieuré de Serrabonne (Γαλλία), Prieuré de Marcevols (Γαλλία), Palais des rois de Majorque de Perpignan (Γαλλία), Pôle Sud (Στρασβούργο), Abbaye de Valmagne (Γαλλία).

Επιπρόσθετα, έχει ιδρύσει, με την  fondation Musique et Patrimoine της περιοχής του Languedoc-Roussillon, το φεστιβάλ «Musique et Patrimoine», το οποίο ξεκίνησε το 2010.

Ariane Wohlhuter

Η Ariane Wohlhuter πραγματοποίησε τις μουσικές σπουδές της στο πιάνο, τη μουσική δωματίου και στη συνέχεια το λυρικό τραγούδι στα ωδεία του Στρασβούργου και του Nancy. Αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς της στο ρεσιτάλ και στη μουσική δωματίου, σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες εκκλησιαστικού οργάνου François Menissier, Daniel Maurer, Daniel Leininger, τους τρομπετίστες Guy Ferber και Bernard Soustrot, τον κλαρινετίστα Sébastien Koebel.

Σε ντουέτο με τον κιθαρίστα Philippe Mouratoglou έχει συμμετέχει στα Φεστιβάλ : festival de la Chaise-Dieu, de Tiradentes (Βραζιλία), des Troubadours, Musique et patrimoine στην περιοχή Languedoc-Roussillon, festival de musique baroque de Mulhouse, Musique en Polynésie (Ταϊτή). Σε τακτική βάση ερμηνεύει ένα μεγάλο ρεπερτόριο από λειτουργίες, καντάτες και ορατόρια στη Γαλλία και στο εξωτερικό. Στη σκηνή, έχει ερμηνεύσει τους ρόλους της Ευριδίκης στον Ορφέα του Glück στο θέατρο του Belfort, της Δίδας Silberklang Schauspieldirektor του Mozart στο φεστιβάλ Alizés d’Essaouira (Μαρόκο), της Sandrina στο Infedelta Delusa του Haydn στο Στρασβούργο.

Ακόμα, στο πλαίσιο φωνητικών και ορχηστρικών συνόλων, έχει συμμετάσχει σε σκηνικές παραγωγές και σε ηχογραφήσεις σε ένα ευρύ ρεπερτόριο που εκτείνεται από την περίοδο της Αναγέννησης έως και τη σύγχρονη δημιουργία: Chœur de chambre de Strasbourg (Catherine Bolzinger), Parlement de Musique (Martin Gester), Maîtrise de garçons de Colmar (Arlette Steyer), festivals Musica (Στρασβούργο), Ambronnay, festival d’Automne de Versailles, festival de Vologda (Ρωσία), Dakar (Σενεγάλη).

Ως κάτοχος του κρατικού διπλώματος λυρικού τραγουδιού, η Ariane Wohlhuter διδάσκει τις φωνητικές τεχνικές στο Ωδείο και στη Σχολή Μουσικολογίας του Στρασβούργου.

Janis Georgiadis

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Μεγάλωσε σε οικογένεια μουσικών και ανέπτυξε το ταλέντο του από πολύ μικρός. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο ωδείο της Αθήνας, υπό την εποπτεία του Τάτση Αποστολίδη και επίσης παρακολούθησε μαθήματα βιολιού με τον Sandor Vegh στο “Mozarteum” του Σαλτσμπουργκ (Αυστρία). Κατά την εφηβεία του, εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Ορχήστρα νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δύο συνεχόμενες χρονιές δίνοντας συναυλίες υπό τη διεύθυνση των Claudio Abbado, Daniel Barenboim και Sir Georg Solti.

Μουσικός διεθνούς φήμης, έχει παίξει ως σολίστας σε ορχήστρες όπως η London Philarmonic, η Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου, η Φιλαρμονική της Βουδαπέστης, η Ραδιοφωνική Ορχήστρα του Βουκουρεστίου, η Ενωμένη Φιλαρμονική της Βιέννης, η Ραδιοσυμφωνική Ορχήστρα της Πράγας (SOCR), η Συμφωνική Ορχήστρα του Ισραήλ, η Ορχήστρα Δωματίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ορχήστρα Δωματίου του Κρεμλίνου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Μοντερέυ, η Συμφωνική Ορχήστρα της Τζεζού, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Καμεράτα Αθηνών, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Επιπρόσθετα, έπαιξε σε πολλές αίθουσες συναυλιών όπως η Musikverein στη Βιέννη, το Carnegie Hall, το Palais de Congrès, το Palais de la Musique, το Linzer Brucknerhaus και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το 2000, ίδρυσε την «Ορχήστρα Δωματίου Feminarte» και συνεργάστηκε, ως καλλιτεχνικός διευθυντής με πολλούς Έλληνες και ξένους σολίστες, δίνοντας έμφαση σε ένα διόλου συμβατικό και εξολοκλήρου πρωτοποριακό ρεπερτόριο. Από το 2006, είναι το Πρώτο Βιολί της Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών.

Παίζει βιολί Francesco Gobetti του 1721.

«Fashion Now» στο αίθριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας

$
0
0
fashion now

Την Κυριακή στις 29 Ιανουαρίου και ώρα 19.00 μ.μ. «ζωντανεύει» ξανά η έκθεση «Fashion Now» στο αίθριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Η έκθεση αποτελεί μια συνεργασία του μουσείου με το “Σωματείο Εικαστικών Λάρισας 8” και παρουσιάζει 18 έργα σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών και σχεδιαστών με θεματικό άξονα το wearable art, την  τέχνη που φοριέται.

Πρόκειται για μια έκθεση σύγχρονης τέχνης που παντρεύει την αισθητική απόλαυση με το βίωμα, ενώ για πρώτη φορά ο αίθριος χώρος του μουσείου αποκτά συμβολική σημασία, συνομιλεί με την εννοιολογική υπόσταση των έργων και ενισχύει την εμπειρία του θεατή.

Στόχος της έκθεσης είναι να προσελκύσει και να προβληματίσει το κοινό της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής, παρουσιάζοντας ένα παγκόσμιο πολιτιστικό φαινόμενο «Τη σχέση Μόδας και Μουσείου», θέτοντας το επίκαιρο ερώτημα: «Είναι η μόδα τέχνη» ;

Και αν ναι θα έπρεπε να εκτίθεται στα μουσεία;

Πως ορίζουμε τι είναι τέχνη και τι είναι μόδα ;

H έκθεση «Fashion Now» επιχειρεί να τραβήξει μια νοητή γραμμή ανάμεσα τους, ακροβατώντας ανάμεσα σε δυο συγγενικές έννοιες που συνομιλούν, συνυπάρχουν και παράλληλα εξελίσσονται.

Το  «Fashion Now» είναι μόλις η δεύτερη έκθεση μ’ αυτή τη θεματολογία στην Ελλάδα, με την πρώτη να  έχει πραγματοποιηθεί το 2014 στο μουσείο Μπενάκη.

Το Θεσσαλικό μπαλέτο πλαισιώνει την έκθεση με την εντυπωσιακή χορογραφία “Vogue”, μεταφέροντας στο κοινό την αίσθηση μιας φωτογράφισης μόδας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η χορογραφία φέρει την υπογραφή του ταλαντούχου καλλιτεχνικού διευθυντή του μπαλέτου, Γκες Μίχωφ.

Για την υλοποίηση της έκθεσης συνεργάστηκαν για πρώτη φορά, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, το Σωματείο Εικαστικών Λάρισας 8, το Θεσσαλικό Μπαλέτο και η Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας.

Εκθέτουν οι: Ιωάννης Ρουμελιώτης, Orphans 1618, Ιφιγένεια Σδούκου, Ιωάννα Τερλίδου, Βιβή Τσιόγκα, Μαρία Παπαδημητρίου, Ελένη Ψύρρα, Φώτιος Μπάλας, Δήμητρα Εξάρχου, Ζωή Ζηπέλα, Ναπολεάνα Νανούλη, Κατερίνα Ξυπολίτου, Ζωή Σεϊτάνη, Ραφαήλ Καστερούδης, Χριστίνα Ρουβολή, Κλειώ Παπαϊωάννου, Σύνθια Γεροθανασίου, Μαρία Γαλαζούλα

Η επιμέλεια και ο συντονισμός της έκθεσης είναι της Αντιγόνης Καψάλη

Την ίδια μέρα, θα ακολουθήσει διάλεξη της Κοινωνιολόγου τέχνης, Χρύσας Δραντάκη με θέμα :

«Τέχνη και Μόδα: Μια αμφίδρομη σχέση»

Η μόδα είναι «το γούστο της στιγμής». Αντικατοπτρίζει το πνεύμα και την κοινωνία μιας εποχής, αποτελώντας εντέλει μέρος του «πολιτισμικού κεφαλαίου» της. Το ευμετάβλητο αποτελεί ίδιον του χαρακτήρα της, που εκφράζεται μέσα από την αντιθετική σχέση δημιουργικότητας και συμβατικότητας.

Η σχέση της μόδας με την τέχνη είναι πολύμορφη και οι επιρροές αμφίδρομες, ιδωμένες μέσα από διαφορετικές οπτικές. Η καθοριστική στιγμή, όμως, της επώνυμης δημιουργίας με την υπογραφή του δημιουργού, σχεδιαστή ή μόδιστρου, ως «υψηλή ραπτική» πια, τη συνδέει αυτόματα με τις «καλές ή εικαστικές τέχνες».

Ως τρόπος ένδυσης, σύμφυτος με την ανθρώπινη υπόσταση βαδίζει παράλληλα με την ιστορία του ανθρώπου και της τέχνης όντας μία ακόμη μορφή κοινωνικοποίησης ή κοινωνικής διάκρισης αλλά και ατομικής, εθνικής και πολιτισμικής διαφοροποίησης. Ωστόσο η μόδα με τη μορφή που έχει σήμερα είναι «φαινόμενο» του 20ού αιώνα, που γεννιέται στα τέλη του 19ου, όταν η συνειδητοποίηση της αυθεντικότητας και μοναδικότητας του ενδύματος υπογράφεται πια ως καλλιτεχνικό έργο.

Στις μέρες μας εκτινάσσεται  στο κόσμο των media διεθνώς και χαρίζει το στίγμα της αυθεντικότητας, με το  «γνήσιο της υπογραφής», που είναι  συστατικό της μοναδικότητας του έργου τέχνης.

Στη διάλεξη θα παρουσιαστούν  με ψηφιακή προβολή  έργα τέχνης στην πορεία των αιώνων  σε σχέση με δημιουργίες κορυφαίων μόδιστρων.

ΧΡΥΣΑ ΔΡΑΝΤΑΚΗ

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο και στη συνέχεια Ιστορία της Τέχνης στη Σχολή του Λούβρου στο Παρίσι. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία της Τέχνης στην ECOLE DES HAUTES ETUDES EN SCIENCES SOCIALES του Παρισιού.

Διετέλεσε Διευθύντρια της «Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών-Δημοτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ)» και υπεύθυνη του Εικαστικού Τμήματος του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Δήμου Βόλου. Από το 2011 είναι η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης  Πολιτισμού του Δημοτικού Οργανισμού Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού, Πολιτισμού-Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου» (ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ) του Δήμου Βόλου

 

Με αφορμή την έκθεση «Fashion Now» θα γίνει συλλογή ειδών ατομικής ανάγκης που θα προσφερθούν στο κατάστημα κράτησης Λάρισας για την κάλυψη αναγκών των απόρων κρατουμένων. Τα είδη που θα συγκεντρωθούν είναι τα εξής:

Φανέλες, κάλτσες, χαρτιά υγείας, σαπούνια, οδοντόβουρτσες, σαμπουάν, ξυραφάκια, σκόνες πλυσίματος στο χέρι, τηλεκάρτες των 4€.

Η συγκέντρωση υλικών θα γίνεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, έως τις 5 Φεβρουαρίου.

Απεβίωσε ο ηθοποιός Τζον Χερτ

$
0
0
χερτ

Ο βετεράνος βρετανός ηθοποιός σερ Τζον Χερτ, υποψήφιος δύο φορές για βραβείο Όσκαρ –για τον ρόλο του στην ταινία Ο Άνθρωπος Ελέφαντας (The Elephant Man, 1980) αλλά και για αυτόν στην ταινία Το εξπρές του Μεσονυχτίου (Midnight Express, 1979)– απεβίωσε σε ηλικία 77 ετών, έπειτα από μια μακρά μάχη με τον καρκίνο.

Ο Χερτ, ο οποίος έπαιξε σε πάνω από 200 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές κατά τη διάρκεια μιας σταδιοδρομίας που κράτησε έξι δεκαετίες, αποκάλυψε το 2015 ότι έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας και υποβαλλόταν σε θεραπεία.

Οι σημαντικότερες ταινίες στις οποίες έπαιξε ο Τζον Χερτ

Ο βρετανός ηθοποιός σερ Τζον Χερτ, που όπως μεταδίδουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 77 ετών, είχε παίξει σε περίπου 140 ταινίες, πολλές από τις οποίες έμειναν ιστορικές στην ιστορία του κινηματογράφου. Ακολουθούν ορισμένες από τις γνωστότερες:

- 1978: Το Εξπρές του Μεσονυχτίου (Midnight Express) του Άλαν Πάρκερ
– 1979: Άλιεν, ο επιβάτης του διαστήματος (Alien) του Ρίντλεϊ Σκοτ
– 1980: Ο Άνθρωπος Ελέφαντας
(Elephant Man) του Ντέιβιντ Λιντς
– 1980: Η Πύλη της Δύσεως (Heaven’s Gate) του Μάικλ Τσιμίνο
– 1981: Η τρελή ιστορία του κόσμου (History of the World: Part I) του Μελ Μπρουκς
– 1984: 1984 του Ουίνστον Σμιθ
– 1987: Μπαλάκια Τρίτου Τύπου (Spaceballs) του Μελ Μπρουκς
– 1989 : Σκάνδαλο (Scandal) του Μάικλ Κέιτον-Τζόουνς
– 1995: Ο Νεκρός (Dead Man) του Τζιμ Τζάρμους
– 2001: Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος (Harry Potter and the Sorcerer`s Stone) του Κρις Κολόμπους
– 2004: Hellboy: Ο ήρωας της Κόλασης (Hellboy) του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο
– 2005: V for Vendetta του Τζέιμς ΜακΤιγκ
– 2008: Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull) του Στίβεν Σπίλμπεργκ
– 2010: Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου, Μέρος 1ο (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1) του Ντέιβιντ Γέιτς
– 2011: Melancholia του Λαρς φον Τρίερ
– 2011: Κι ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι (Tinker Tailor Soldier Spy) του Τόμας Άλφρεντσον
– 2013: Snowpiercer
του Μπονγκ Τζουν-χο

Ηπειρώτες και Θεσσαλοί…

$
0
0
Ηπειρώτες

Η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής »Η Πανθεσσαλική Στέγη», θα φιλοξενηθεί  από τη ΠΣΕ και θα χορέψει, στο ΣΕΦ, τη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017.

Ξεχωριστή στιγμή κι αλλιώτικη νότα της »Πίτας του Ηπειρώτη», αποτελούν οι “Ηπειρώτικες Γέφυρες στην Ελλάδα και τον κόσμο”, που εδώ και επτά χρόνια ενσωματώθηκαν στο πλούσιο πρόγραμμα της εκδήλωσης , αναδεικνύοντας τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με άλλες περιφέρειες της χώρας και αποδήμους.
Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, στη τρίωρη πανδαισία της πλούσιας μουσικοχορευτικής παράδοσης της Ηπείρου,. φέτος η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η οργανωμένη ηπειρώτικη αποδημία, οι Ηπειρώτες και οι φίλοι της Ηπείρου και της ΠΣΕ, συνιστούν μια εξαιρετική πολιτιστική πρόταση και καλωσορίζουν τους Θεσσαλούς και την Ομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η Πανθεσσαλική Στέγη», που με πάνω από διακόσιους χορευτές θα ξεσηκώσουν το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με τους γεμάτους παλμό και ένταση Θεσσαλικούς χορούς.

Η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η Πανθεσσαλική Στέγη», η δευτεροβάθμια Ένωση Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής, ιδρύθηκε το 1977 και σκοπό έχει την ανάδειξη και ενίσχυση του Θεσσαλικού πνεύματος. Μέλη της αποτελούν οι 42 ενώσεις των εν γένει Θεσσαλικών Σωματείων και Συλλόγων οι οποίες δραστηριοποιούνται στο Νομό Αττικής και έχει μεγάλη προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της Αττικής, της Θεσσαλίας και όλης της χώρας.

Οι χοροί που θα αποδόσουν τα χορευτικά των Θεσσαλικών Σωματείων, μελών της Ομοσπονδίας »Η Πανθεσσαλική στέγη»,  στη Δ” ενότητα χορών, την αφιερωμένη στη Θεσσαλία και την Θεσσαλική αποδημία, είναι.
1. Πατινάδα Πηλίου, με το Νίκο Φιλιππίδη στο κλαρίνο και τον Γιάννη Κάτση στο τραγούδι

2. Καραγκούνα, με τη κομπανία τουΘοδωρή Γεωργόπουλου και τον Βασίλη Νταράλα στο τραγούδι

3. Να ήμουν Πετροπέρδικα, με τη κομπανία τουΘοδωρή Γεωργόπουλου και τον Βασίλη Νταράλα στο τραγούδι

4. Ο Κίσσαβος ρίχνει βροχή, με τη κομπανία τουΘοδωρή Γεωργόπουλου και τον Βασίλη Νταράλα στο τραγούδι

5. Ένας λεβέντης χόρευε, με τη κομπανία τουΘοδωρής Γεωργόπουλου και τον Βασίλη Νταράλα στο τραγούδι και

6. Μπαίνω μες τ’ αμπέλι, με τη κομπανία τουΘοδωρής Γεωργόπουλου και τον Βασίλη Νταράλα στο τραγούδι

H Διοίκηση της ΠΣΕ είναι πεπεισμένη ότι, οι επισκέπτες της »Πίτας του Ηπειρώτη 2017», όλοι εκείνοι που ξαφνιάζονται ευχάριστα από τις πρωτότυπες διοργανώσεις της κορυφαίας ηπειρώτικης αποδημικής οργάνωσης  και εντυπωσιάζονται από τον πλούτο και την ποιότητα των δράσεων και των εκδηλώσεων της, θα εντυπωσιαστούν και φέτος από την εκδήλωση και τη παρουσία των χορευτικών της »Πανθεσσαλικής Στέγης» και θα το χειροκροτήσουν, γιατί έτσι  κτίζονται  πανέμορφα γεφύρια ανάμεσα στη Ήπειρο και  την Αποδημία της με τις άλλες περιοχές  του ελλαδικού χώρου,  ανάμεσα στο Ηπειρώτικο Πολιτισμό  και Ηπειρώτικη Παράδοση με τη Θεσσαλική και Πανελλαδική παράδοση, αναβαθμίζοντας την κοινή δράση της Π.Σ.Ε., με τις άλλες αποδημικές πολιτισμικές οργανώσεις.

Viewing all 21195 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>