![Sevillanas-FOT1]()
Εντυπωσιακός ο αριθμός συμμετοχής των Λαρισαίων, οι οποίες θέλουν να μάθουν τον ισπανικό χορό «Σεβιγιάνας» στα σεμινάρια που συνδιοργανώνουν το Κέντρο Ισπανικών Σπουδών «Maria Barbero», η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και ο Ελληνοϊσπανικός Σύνδεσμος της Λάρισας
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, στον «Μύλο του Παπά», η Ισπανίδα καθηγήτρια χορού Μαρία Ισαβέλ Ράμος δείχνει την τεχνική και τα βασικά βήματα του «Σεβιγιάνας» στις Λαρισαίες.
Της Έφης Τουφεξή
Φωτογραφίες: Τάσος Τζεζαϊρλίδης
Ερωτικός ισπανικός χορός που ανήκει στην κατηγορία φλαμένκο; Όχι μόνο! Ο Σεβιγιάνας είναι ένας χορός πάθους, αγάπης, δράματος, νοσταλγίας, μοναξιάς, ένας χορός που διεγείρει τις αισθήσεις. Σε μια εποχή που οι Λαρισαίες αναζητούν συγκινήσεις, το φλαμένκο προσφέρεται ως ιδεώδης τόπος συνάντησης αυτών. Και το Κέντρο Ισπανικών Σπουδών Maria Barbero μαζί με φορείς της πόλης φροντίζουν να το προσφέρουν με δωρεάν σεμινάρια «Σεβιγιάνας»!
Διατηρεί τον κορμό της αγέρωχο, ενώ με στιλιζαρισμένη χάρη κινεί τα χέρια και δη τις παλάμες της και με νευρώδεις κινήσεις τα πόδια της. Τα τακούνια της δεν χτυπούν, αλλά μοιάζουν να «έλκουν» δυναμικούς ήχους από το παρκέ του πρώτου ορόφου του αναστηλωμένου κτιρίου του «Μύλου του Παπά». Η Ισπανίδα καθηγήτρια χορού Μαρία Ισαβέλ Ράμος δείχνει την τεχνική και τα βασικά βήματα του «Σεβιγιάνας», ενός είδους χορού φλαμένκο.
Στα ηχεία ο ήχος της κιθάρας και των κρουστών του φλαμένκο παρασέρνει μελωδικά… Εκείνη, όμως, φαίνεται να συγκρατεί κάθε της κίνηση. Κι αυτό είναι το εκπληκτικό με το φλαμένκο. Η συγκράτησή του. Οι χορεύτριες και χορευτές του δεν εκρήγνυνται, αλλά μεταφέρουν μια εξαιρετική ενέργεια αισθησιασμού και ερωτισμού, που διαρκώς πάλλεται μέσα σε λιτότητα και μοναχισμό.
Η Μαρία σχεδιάζει μικρές χορογραφίες και καλεί τις μαθήτριές της να τη μιμηθούν. «Uno, dos, tres πάμε…», λέει και επαναλαμβάνει το χορευτικό μοτίβο. Τα ελληνικά της λίγα. Αλλά ποιος νοιάζεται όταν υπάρχει ένα ξεκάθαρο χορευτικό λεξιλόγιο; Βρισκόμαστε στο πρώτο μάθημα «Σεβιγιάνας», στο οποίο συμμετέχουν περισσότερες από 25 γυναίκες της Λάρισας. Πρόκειται για δωρεάν σεμινάρια εκμάθησης «Σεβιγιάνας», ενός χαρακτηριστικού χορού της Νότιας Ισπανίας, που διοργανώνει το Κέντρο Ισπανικών Σπουδών «Maria Barbero», σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και τον Ελληνοϊσπανικό Σύνδεσμο της Λάρισας.
Η μεγάλη συμμετοχή των Λαρισαίων εκπλήσσει την Ισπανίδα καθηγήτρια. Η ίδια έλκει την καταγωγή της από τη Μάλαγα της Ανδαλουσίας, περιοχή όπου αγαπήθηκε ιδιαίτερα ο χορός «Σεβιγιάνας». Έχει παρακολουθήσει σχετικές σπουδές χορού έξι ετών σε κρατική σχολή της Ισπανίας και βρέθηκε στη Φλώρινα πριν δύο χρόνια μέσω ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, για να μεταλαμπαδεύσει την αγάπη της για το φλαμένκο σε Έλληνες και Ελληνίδες. «Χαίρομαι για την ένθερμη συμμετοχή των Λαρισαίων. Με αυτά τα σεμινάρια εύχομαι να “πάρουν” κάτι. Έστω έναν από τους λόγους που με εξιτάρει το φλαμένκο», θα πει για να εξηγήσει: «Για εμένα αυτός ο χορός είναι έκφραση, πάθος, μελαγχολία. Είναι κομμάτι της ψυχής μου», λέει και «σημαδεύει» με τα χέρια την καρδιά της.
Κομμάτι ψυχής αποτελεί και για τη Μαρία Barbero, ιδιοκτήτρια του ομώνυμου φροντιστηρίου Ισπανικών και εμπνεύστρια και συνδιοργανώτρια των σεμιναρίων. Γεννημένη στην Κόρδοβα της Ισπανίας, ήρθε στη Λάρισα πριν δεκαέξι χρόνια, αλλά δεν λησμόνησε ποτέ την «ψυχή» της. Επιδίωξή της, μέσω του φλαμένκο και ποικίλων άλλων δράσεων, στις οποίες πρωταγωνιστεί, είναι να φέρει κοντά τους δύο λαούς. «Ο χορός μπορεί να γίνει γέφυρα επαφής των δύο χωρών», σημειώνει, δίνοντας το στίγμα των επιλογών της. Άλλωστε το φλαμένκο δεν πρόκειται, όπως λέει, για «φολκλορική» έκφραση ενός συγκεκριμένου έθνους, αλλά για μια οικουμενική συγκίνηση που διαπνέει όλους μας.
Σε λίγο το μάθημα «Σεβιγιάνας» θα φθάσει στο τέλος του. Η μουσική σταματά και οι διδασκόμενες επιφυλάσσουν ένα χειροκρότημα ενθουσιασμού για την καθηγήτριά τους. Τα κορίτσια σκορπίζονται σε παρέες. Τα πηγαδάκια δίνουν και παίρνουν. Γυναίκες όλων των ηλικιών ανταλλάσουν απόψεις, καταθέτουν εντυπώσεις. Για τη Σταυρούλα η εμπειρία εκμάθησης του φλαμένκο ήταν πρωτόγνωρη και οπωσδήποτε θετική. «Αυτό που βίωσα εδώ μέσα σε 2 ώρες δεν ήταν μια απλή επίδειξη κινήσεων και τεχνικής, αλλά μια συγκινησιακή εμπειρία με υπαρκτό το πάθος και το δράμα. Δεν βλέπω την ώρα για το επόμενο μάθημα», λέει με ανυπομονησία.
Η Χαλκιδιώτισσα Κατερίνα, φοιτήτρια Πληροφορικής στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας, φοράει τα κατάλληλα παπούτσια του φλαμένκο και δείχνει εξοικειωμένη με την τεχνική του. «Έχω πτυχίο στο φλαμένκο κι αυτά τα σεμινάρια αποτελούν καλή επανάληψη προκειμένου να ξαναθυμηθώ τα βήματά του», αναφέρει.
Η Ευτυχία, που σίγουρα κέρδισε την ώρα της χοροδιδασκαλίας τον τίτλο «Miss πηγαίου χαμόγελου», δηλώνει γοητευμένη από το ταξίδι της στην Ισπανία, τον πολιτισμό και τον χορό της. Κι έχει βρει πια το νόημά της: «Μετά από δύσκολες καταστάσεις που βίωσα, αντιλήφθηκα τι αξίζει πραγματικά στη ζωή κι αυτή η επαφή με άλλες κουλτούρες, αλλά και η επαφή μου εδώ με νέους ανθρώπους είναι που γεμίζουν την καθημερινότητά μου και με κάνουν να χαίρομαι», ομολογεί.
Και η Φωτεινή δείχνει έμπρακτα την αγάπη της για την ισπανική κουλτούρα με δύο συνιστώσες: Ξεκίνησε μαθήματα Ισπανικών και έχει στο παρελθόν παρακολουθήσει μαθήματα φλαμένκο. «Είναι αισθησιακός χορός με ωραία κίνηση και νοσταλγική μουσική», λέει χαρακτηριστικά. Στο ίδιο μήκος και η Εύη που μαθαίνει Ισπανικά και λάτιν χορούς. «Μου αρέσει ό,τι έχει να κάνει με χορό. Αν τα καταφέρω θα έρθω και στο επόμενο σεμινάριο», δηλώνει. Για τη νηπιαγωγό Σεβαστή, η απόφαση της να έρθει στο μάθημα «Σεβιγιάνας» τη δικαίωσε. Μιλά με ενθουσιασμό για την παραστατικότητα και μεταδοτικότητα της καθηγήτριας χορού και δεν φείδεται λόγου για τη μουσική που συνοδεύει τις χορογραφίες. «Η μουσική με ταξιδεύει», αποφαίνεται.
Τα κορίτσια αποχωρούν, αλλά πριν, έχουν, ήδη, προλάβει να ανανεώσουν το χορευτικό ραντεβού τους για το μεθεπόμενο Σάββατο, στις 28 Φεβρουαρίου! Και για όσες δεν πρόλαβαν να εγγραφούν εγκαίρως, (οι οποίες είναι πολλές), έχουμε καλά νέα! Ενδεχομένως να υπάρξει και δεύτερος κύκλος σεμιναρίων…
Λίγα λόγια για το φλαμένκο και τον χορό Sevillanas (Σεβιγιάνας)
Το φλαμένκο (flamenco) είναι ένα είδος μουσικής και χορού, το οποίο άνθισε κατά τον 19ο αιώνα. Ενσωματώνει μια σύνθετη μουσική και πολιτισμική παράδοση και συνιστά καρπό συνύπαρξης και μείξης της αραβικής, ανδαλουσιανής, σεφαρδιτικής (εβραϊκής) και τσιγγάνικης κουλτούρας στην περιοχή της Ανδαλουσίας πριν και μετά τη Ρεκονκίστα (Ανακατάληψη), την ιστορική, δηλαδή, περίοδο κατά την οποία οι Χριστιανοί βασιλιάδες ανακατέκτησαν την Ισπανία από τους Μουσουλμάνους. Προήλθε αρχικά από την περιφέρεια της Ανδαλουσίας, όπου αναπτύχθηκε σαν ξεχωριστή υποκουλτούρα με κέντρα τη Σεβίλλη και τη Μάλαγα, στη συνέχεια όμως εξελίχτηκε σε χαρακτηριστικό κομμάτι του πολιτισμού ολόκληρης της Ισπανίας.
Ειδικότερα, είδος χορού φλαμένκο είναι και ο χορός Σεβιγιάνας, που η ονομασία του προέρχεται από τη Σεβίλλη (Sevilla), την πρωτεύουσα της περιφέρειας της Ανδαλουσίας (Andalucia), ενώ οι ρίζες του βρίσκονται στην εποχή των Βασιλέων Φερδινάνδου και Ισαβέλλας (Reyes Catolicos).
Πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς (όχι μόνον στην Ισπανία, αλλά και στο εξωτερικό) από τους τοπικούς χορούς της Ισπανίας, που χορεύεται, κυρίως, στις τοπικές εορτές (ferias) διαφόρων πόλεων με τη συνοδεία τραγουδιών, που φέρουν την ίδια ονομασία.
Info:
Οι επόμενες ημερομηνίες διεξαγωγής των σεμιναρίων χορού «Σεβιγιάνας», στα οποία διδάσκει Ισπανίδα καθηγήτρια χορού είναι οι 14/03 και 28/03. Τα μαθήματα παραδίδονται στον πρώτο όροφο του «Μύλου του Παπά», από τις 12.00 έως τις 13.30.
Είναι πιθανό να ακολουθήσει και δεύτερος κύκλος σεμιναρίων. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Ισπανικών Σπουδών «Maria Barbero», Κούμα και Παναγούλη 12 (Α΄ όροφος) ή στο τηλέφωνο 2410 530356.
ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET