Quantcast
Channel: Πολιτισμός – larissanet.gr
Viewing all 21681 articles
Browse latest View live

Το μουσικό σχήμα POLIS Ensemble στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας

$
0
0

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2019, προσκαλεί το μουσικό σχήμα POLIS Ensemble,  για μια συναυλία με μουσικούς ήχους από την Ανατολή, που θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Μουσείου, το Σάββατο 11 Μαΐου και ώρα 21:00.

Το συγκρότημα ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 (αρχικά ως Ορχήστρα Ανατολικής Μουσικής ΠΟΛΙΣ) στην Αθήνα. Η λέξη «πόλις» προσπαθεί να φωτογραφίσει τις πόλεις της Ανατολικής Μεσογείου, η μουσική παράδοση της οποίας ποτέ δεν έπαψε να εμπνέει τα μέλη της μπάντας.

Από τους πρώτους μήνες του 2012 μέχρι σήμερα, έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών, έχει προσκληθεί σε πολλά ελληνικά φεστιβάλ και έχει ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, έπειτα από πρόσκληση της Μητρόπολης Βελγίου.

Το σεξτέτο, POLIS Ensemble, έχει συμπράξει, τόσο δισκογραφικά όσο και επί σκηνής, με σπουδαίους σολίστες, τραγουδιστές, ηθοποιούς και χορωδιακά σύνολα, ενώ, τον Οκτώβριο του 2017, ηχογράφησε το πρώτο του άλμπουμ.

Οι πρωτότυπες συνθέσεις και οι ατμοσφαιρικοί αυτοσχεδιασμοί των μελών του γκρουπ αναδεικνύουν τη μελωδικότητα, όσο και την εκφραστικότητα των μουσικών οργάνων της Ανατολής, όπως το νέυ, η λύρα, το κανονάκι και το πολίτικο λαούτο, που υποστηρίζονται πότε από τη δυναμική και πότε από τη διακριτική παρουσία του κοντραμπάσου και των κρουστών.

Το συγκρότημα αποτελούν οι:

Νίκος Παραουλάκης – νέυ, καβάλ, φλογέρα

Γιώργος Κοντογιάννης – λύρα

Στέφανος Δορμπαράκης – κανονάκι

Αλέξανδρος Καψοκαβάδης – πολίτικο λαούτο

Μανούσος Κλαπάκης – κρουστά

Θεόδωρος Κουέλης – κοντραμπάσο

Οργάνωση παραγωγής : Artonica Productions


Το ΚΕ.Λ.Ε. και η «Μελωδία» στην Ισπανία

$
0
0

Για ακόμη μια χρονιά ομάδα του ΚΕ.Λ.Ε βρέθηκε στο Fuengirola Festival της Ισπανίας δίνοντας το ελληνικό στίγμα σε μια διοργάνωση με χιλιάδες επισκέπτες.

Αναλυτικά, σε σχετική ανακοίνωση, επισημαίνονται τα εξής:

«Η χορευτική μας ομάδα, σε συνεργασία με μια ομάδα μουσικών του Εργαστηρίου Παραδοσιακής Μουσικής «Μελωδία», βρέθηκε στην Ισπανία στο Φεστιβάλ που διεξήχθη από τις 30 Απριλίου έως και 5 Μαΐου και έδωσε πολλαπλές παραστάσεις, συμμετείχε σε παρελάσεις και τηλεοπτικά γυρίσματα.

Η διοργάνωση γιόρτασε τα 25 της χρόνια, σε έναν χώρο που προώθησε την μουσική, την κουλτούρα, τον πολιτισμό και το χορό από περίπου 50 χώρες από όλο τον κόσμο.

Η ελληνική  αποστολή, μουσικών και χορευτών, απέσπασε τα καλύτερα σχόλια και ανανεώθηκε το ραντεβού για την επόμενη χρονιά!

Συγχαρητήρια σε όλους!».

Ομιλία με θέμα «Φωτογραφία και πνευματικά δικαιώματα»

$
0
0

Στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων συναντήσεων, η Φωτογραφική Ομάδα fplus, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων διοργανώνει την Τρίτη 07 Μαΐου 2019 και ώρα 20:00, στο Μύλο του Παππά, (1ος όροφος) Γεωργιάδου 53 στη Λάρισα, ομιλία με θέμα «Φωτογραφία και πνευματικά δικαιώματα», με εισηγητή τον δικηγόρο και διαπιστευμένο διαμεσολαβητή του Υπουργείου Δ/νης και μέλος της fplus, Ευάγγελο Κουδωνά.

Στην ομιλία θα γίνει αναφορά για τα πνευματικά δικαιώματα στο χώρο της φωτογραφίας και θα αναλυθεί το νομικό πλαίσιο που ισχύει στη φωτογραφία δρόμου (δικαίωμα επί της ιδίας εικόνας)

Μετά το τέλος της ομιλίας θα ακολουθήσει συζήτηση.
Είσοδος Ελεύθερη

Εκδήλωση Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας

$
0
0

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα διοργανώνουν εκδήλωση την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019 η οποία θα περιλαμβάνει:

Στις 20.30 οργανωμένη ξενάγηση για τους φοιτητές του ΕΑΠ αλλά και για κάθε άλλο ενδιαφερόμενο στην επανασχεδιασμένη μόνιμη έκθεση της Συλλογής Κατσίγρα.

Στις 21.15 προβολή στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα του βραβευμένου ντοκιμαντέρ της Κλεώνης Φλέσσα, παρουσία της ιδίας, με τίτλο «Νίκος Δραγούμης ένας ζωγράφος στη σκιά της ιστορίας», που αφορά στη ζωή και στο έργο του ζωγράφου Νίκου Δραγούμη. Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τη σκηνοθέτη κ. Κλεώνη Φλέσσα. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Λίγα λόγια για το έργο του Νίκου Δραγούμη:

Ο Νικόλαος Δραγούμης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1874 και ήταν γιος του πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη και αδερφός του πολιτικού και συγγραφέα Ίωνα Δραγούμη. Λόγω της ψυχικής ασθένειας που αντιμετώπισε ο Νίκος Δραγούμης παρέμεινε για πολλά χρόνια στη «σκιά της ιστορίας». Έχει χαρακτηριστεί ως πρόδρομος του ιμπρεσιονισμού στην Ελλάδα, ενώ ο Πικιώνης τον είχε αποκαλέσει ως τον «Βαν Γκογκ της Ελλάδας».

Ο αδερφός του Φίλιππος Δραγούμης είχε γράψει χαρακτηριστικά: «Ο Νίκος ποτέ δεν θέλησε να πουλήσει κανένα του πίνακα, γιατί πίστευε πως η αληθινή τέχνη είναι ιερή και μη εμπορεύσιμη. Επίσης πως δεν είναι σωστό με την τέχνη να επιδιώκεται η απόδειξη καμιάς ιδέας ή θεωρίας μη αυστηρά καλλιτεχνικής. Ήταν οπαδός της αρχής «L’art pour l’art», του ότι δηλαδή η τέχνη αποτελεί απλή έκφραση του ψυχικού αισθητικού κόσμου του καλλιτέχνη και τίποτε περισσότερο».

Λίγα λόγια για τη σκηνοθέτη Κλεώνη Φλέσσα

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Σπούδασε φωτογραφία στη Βοστώνη και σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου. Το 1978 τελείωσε την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας. Επίσης, σπούδασε Ιστορία Κινηματογράφου στη Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας.. Η Κλεώνη Φλέσσα έχει σκηνοθετήσει το ντοκιμαντέρ-βιογραφία της πρώτης Ελληνίδας αβάν γκαρντ καλλιτέχνιδας του 19ου αιώνα Ελένης Μπούκουρη-Αλταμούρα. Επίσης, έχει σκηνοθετήσει για την τηλεόραση πολλά ντοκιμαντέρ, μουσικά προγράμματα και πολιτιστικές εκπομπές.

Υποστήριξη:

Σύλλογος «Φίλοι της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα»

Ο Σύλλογος Πολιτισμολόγων Θεσσαλίας,

η Εταιρεία Φίλων Μεσογειακού Κινηματογράφου και Τεχνών Λάρισας.

Πληροφορίες:

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Διεύθυνση: Γ. Παπανδρέου 2

Τ.Κ. – Πόλη: 41334 – Λάρισα

Ιστοσελίδα: www.katsigrasmuseum.gr

Email: info@katsigrasmuseum.gr

Τηλέφωνο: 2410 623615

Fax: 2410 621204

 

ΕΑΠ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Διεύθυνση: Ηρώων Πολυτεχνείου 211,

Τ.Κ. – Πόλη: 41221 Λάρισα

Email: sakkas@eap.gr

Τηλέφωνο: 2610 367852, 2610 367853

Λάρισα: Πανδαισία εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

$
0
0

Τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων της 16ης Μαΐου θα τιμήσει η Λάρισα με μία σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στα μουσεία της πόλης. Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα διαρκέσουν από την Πέμπτη 9 Μαΐου έως την Τετάρτη 22 Μαΐου.
Τα μουσεία που θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις θα είναι το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων Λάρισας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι διοργανωτές, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Το παρών έδωσαν οι ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών Πάνος Σάπκας, η αντιδήμαρχος Λεσχών και Βιβλιοθηκών και αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας -Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα Άννυ Ψάρρα , η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας και υπεύθυνη του Διαχρονικού Μουσείου Σταυρούλα Σδρόλια, η διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου Φανή Καλοκαιρινού και οι υπεύθυνες των Μουσείων Σιτηρών και Αλεύρων Κωνσταντίνα Κόντσα και Εθνικής Αντίστασης Άννα Ιακωβίδου.

 

 

Ο κ. Σάπκας μίλησε για τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία και την εξέλιξή τους σε κομβικά σημεία ανταλλαγής πολιτισμού, τονίζοντας πως για πρώτη φορά τα μουσεία διοργανώνουν από κοινού δράσεις.

Η κα Σδρόλια δήλωσε πως «είναι ευτυχής συγκυρία που το φετινό θέμα του εορτασμού που είναι τα μουσεία, συγκεντρωθήκαμε για να ανακοινώσουμε όλα τα μουσεία μαζί, το πρόγραμμα για την ημέρα μουσείου», ενώ η κα Ψάρρα υποστήριξε πως τα μουσεία είναι χώροι όπου μέσα από τα έργα τέχνης καταγράφεται η ιστορία, η μνήμη, η παράδοση και οι κοινωνικές σχέσεις.

Από την πλευρά της η κα Καλοκαιρινού υποστήριξε πως «το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην διαφύλαξη και ανάδειξη της τοπικής παράδοσης και ιστορίας. Παράλληλα, ανταποκρινόμενο στα κελεύσματα της σύγχρονης εποχής, αναπτύσσει την εξωστρέφειά του εστιάζοντας στις συνεργασίες και εμπλέκοντας στις δράσεις του ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Στη συνέχεια η κα Κόντσα επεσήμανε πως οι δράσεις του Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων θα επικεντρωθούν στους ανθρώπους του Μύλου του Παππά, «σκεπτόμενοι ότι χτες, οι άνθρωποι του Μύλου ήταν οι μυλωνάδες, οι εργάτες, οι μηχανικοί, ενώ σήμερα είναι οι χορευτέες, οι ηθοποιοί και οι μουσικοί, γιατί πλέον ο Μύλος δεν παράγει αλεύρι. Παράγει πολιτισμό».

Τέλος η κα Ιακωβίδου δήλωσε πως «το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης έχει επωμιστεί τον ρόλο του θεματοφύλακα των δύσκολων ιστορικών γεγονότων που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή στα χρόνια της Κατοχής»

Πρόγραμμα εκδηλώσεων για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ασ.Ν.

Μουσικοποιητική βραδιά: «Με τη γραφίδα των ποιητών»

$
0
0

Ο Όμιλος για την «UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος», σε συνεργασία με τις Λέσχες Πολιτισμού Δήμου Λάρισας, το Σύνδεσμο Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας και το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών ν. Λάρισας, διοργανώνουν μουσικοποιητική βραδιά με τίτλο : «Με τη γραφίδα των ποιητών», τη Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019 και ώρα 19:00, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών (Ριζάρη 2, Αθήνα), στην αίθουσα «Ρήγας Φεραίος», με ελεύθερη είσοδο.

Ποιήματά τους θα διαβάσουν κατά αλφαβητική σειρά, οι συμμετέχοντες ποιητές : Αδαμοπούλου Βάσω, Αράπκουλε Μαρία, Αρβανιτάκη Αγαθή, Βλαχογιάννη Μάνια, Γιαβασιάν Άννυ, Γιουρούκης Αργύρης, Καγκαράκη Καίτη, Κακαδιάρης Νίκος, Κωστάκη Αικατερίνη, Μαστοροδήμου Χρύσα, Μεγαλοοικονόμου Σοφία, Νάστος Κωνσταντίνος, Παπαγεωργίου Πάνος, Τσιώνης Γεώργιος και Φιλιππαίος Αντώνης. Τη μουσική επένδυση της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο πιανίστας, Παπαγεωργίου Μιχάλης, ενώ θα συντονίσει και θα παρουσιάσει η ηθοποιός – θεατρική συγγραφέας, Χατζημαρκάκη Κατερίνα

Έκθεση ζωγραφικής της Βασιλικής Μάγγα στον Μύλο του Παππά

$
0
0

Έκθεση ζωγραφικής της Βασιλικής Μάγγα διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων στον Μύλο του Παππά (κεντρικό κτήριο – ισόγειο).

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 7 Μαΐου στις 19:30 και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Μαΐου.

Ώρες λειτουργίας καθημερινά από 10:00 – 22:00 εκτός Κυριακής.

Η Βασιλική Μάγγα μας παρουσιάζει στη νέα της εικαστική δουλειά μια σειρά έργων με θέμα τη γυναικεία μορφή. Το γυναικείο σώμα οι σύγχρονες «Αφροδίτες» παρουσιάζονται από την εικαστικό σαν ένα σύμβολο διαχρονικό του αισθησιασμού, της θελκτικότητας και της γυναικείας ομορφιάς.

Η Βασιλική Μάγγα ενδυναμώνει την αίσθηση του «ωραίου» στις γυναικείες φιγούρες της χρησιμοποιώντας οικείες και συνηθισμένες εικονογραφίες της καθημερινότητας. Το ιδεώδες της ομορφιάς, γυναίκες διαλεγμένες με ευαισθησία και διάθεση μας δείχνουν και αναδεικνύουν την επιθυμία να εξυμνούν το όμορφο σώμα και τον έρωτα.

Η εικαστική γραφή της Βασιλικής Μάγγα μας παραπέμπει σε καλλιτεχνικά ρευματα του 19ου αιώνα όπως ο ρεαλισμός αλλα και του 20ου αιώνα όπως ο εξπρεσιονισμός.Οι έντονες χρωματικές αξίες στα έργα της δημιουργούν στον θεατή μια θελτικότητα όπως αυτή αποτυπώνεται και χαρακτηρίζει τις γυναικείες μορφές στη ζωγραφική της.

Γιάννης Χριστάκης – Ιστορικός Τέχνης Εικαστικός.

Προσφορά για τα μέλη των Κ.Α.Π.Η. Λάρισας για το «Δύο γυναίκες χορεύουν»

$
0
0

Εκ μέρους της Άννας Βαγενά, διατίθεται ειδική προσφορά για τα μέλη των Κ.Α.Π.Η. Λάρισας με εισιτήριο στην τιμή των 5 ευρώ, η οποία ισχύει και για τις δύο παραστάσεις, δηλαδή στις 11 και στις 12 Μαΐου, στο «Θέατρο του Μύλου».

Οι εκπρόσωποι των Κ.Α.Π.Η. μπορούν να συγκεντρώσουν τα ονόματα των ενδιαφερομένων και να ενημερώσουν έγκαιρα στο  2410533417, τηλέφωνο κρατήσεων του «Θεάτρου του Μύλου».


«Μπαίνει η μνήμη στο μουσείο; Και τι γεύση έχει;»

$
0
0

Στο πλαίσιο του προγράμματος START – Create Cultural Change, η πολιτισμική πρωτοβουλία The Heritage of Taste παρουσιάζει αποτυπώσεις προφορικών μαρτυριών ανθρώπων παλαιότερων γενεών και διαφορετικών πολιτισμικών καταβολών που κατοικούν στη Λάρισα.

Η ομάδα του The Heritage of Taste, μελετά πολιτισμικές πρακτικές που σχετίζονται με τη διατροφή και την υγεία, μέσω προφορικών μαρτυριών ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας.

Καθ’όλη τη διάρκεια της έρευνας, ανεκτίμητη ήταν η βοήθεια του Δήμου Λαρισαίων και ιδιαίτερα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού κι Επιστημών και της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής. Χάρη στην αμέριστη υποστήριξή τους, οι προφορικές αυτές μαρτυρίες συλλέχθηκαν και τώρα ετοιμάζονται να «εισέλθουν» στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, απαντώντας σε κάποια από τα βασικά ερευνητικά ερωτήματα του The Heritage of Taste: Μπαίνει η μνήμη στο μουσείο; Και τι γεύση έχει;

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 7 Μαΐου 2019 στις 20.00, στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων στον Μύλο του Παππά.

Πρόγραμμα

-Χαιρετισμοί Επισήμων

Πάνος Σάπκας, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών

Δημήτρης Δεληγιάννης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής

-«Μπαίνει η μνήμη στο μουσείο;», Φανή Καλοκαιρινού, Διευθύντρια Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας – Επιστ. Υπεύθυνη Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων

-«The Heritage of Taste», Κλαίρη Μπακούρα, Επιμελήτρια πρωτοβουλίας

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει “οπτικές” αφηγήσεις στις οθόνες του μουσείου, τις οποίες θα διαδεχθούν γαστρονομικές «αναπαραστάσεις» στην αυλή του Μύλου, με τις εξαιρετικά γενναιόδωρες χορηγίες των γαλακτοκομικών Βασιλίτσα, των κρασιών Καριπίδη, των αναψυκτικών Κλιάφα, του Φρουρίου και του Just Winebar.

Σας περιμένουμε για αφηγήσεις γεύσεων και γιατρικών!

Εγκαινιάστηκε στη Θεσσαλονίκη η έκθεση του Μιχαήλ Βακαλούλη (Vakas)

$
0
0

Εγκαινιάστηκε το  Σάββατο 4 Μαΐου 2019, παρουσία πολλών φίλων και γνωστών η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Λαρισαίου εικαστικού Μιχαήλ Βακαλούλη (Vakas) στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Η νέα δουλειά του καλλιτέχνη με τίτλο ΄΄περί αθυρμάτων ο λόγος ΙΙ΄΄ εντυπωσίασε το ευρύτερο κοινό της πόλης. Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει έργα εμπνευσμένα από μαρτυρίες παλαιών παιχνιδιών που παιζόντουσαν.

Η κα Ειρήνη Κουτσούδη πρόεδρος του Μουσείου αναφέρει στο προλογικό σημείωμα του καλαίσθητου επετειακού τεύχους: Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με πολλή χαρά παρουσιάζει την έκθεση του πολυβραβευμένου εικαστικού κυρίου Μιχαήλ Βακαλούλη, με τίτλο «Περί αθυρμάτων λόγος II». Η έκθεση φιλοξενείται στους χώρους του πολιτιστικού κέντρου Δήμου Θεσσαλονίκης, στους οποίους στεγάζεται το μουσείο. Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο και ταυτόχρονα, ένας πολιτιστικός φορέας, που ιδρύθηκε στην πόλη μας το 1997, με σκοπό να προσφέρει στα παιδιά γνώσεις, εμπειρίες αλλά και επαφή με την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου μας. Το θέμα, το οποίο παρουσιάζει ο καλλιτέχνης μέσα από τους πίνακες του, έχει όχι μόνο γνωστικό, αλλά και παιδαγωγικό χαρακτήρα. Τα παιδιά θα γνωρίσουν τα παλιά παραδοσιακά παιχνίδια και θα έρθουν σε επαφή με μία εποχή, που έχει περάσει αλλά δεν πρέπει να ξεχαστεί, γιατί ο πολιτισμός και η παράδοση μας πρέπει να συνεχίζεται και να αγγίζει τις καρδιές των παιδιών. Ενώ ο  Γιάννης Χριστάκης, ιστορικός τέχνης, μουσειολόγος- εικαστικός αναφέρει στο τεύχος τα εξής: Στιγμές που είναι συνδεδεμένες με ανεμελιά, φίλους και παιχνίδια κάποιο καλοκαιρινό σούρουπο σε μια αυλή που ευωδιάζει το αγιόκλημα και μοσχοβολά η καρδιά μας. Λόγια του εικαστικού Μιχαήλ Βακαλούλη (vakas),  λόγια αυθόρμητα, που ταυτίζονται με την παιδική μας ηλικία, τις ατέλειωτες στιγμές παιχνιδιού, μνήμες που μας δημιουργούν ευχάριστες εικόνες χαράς. Το ίδιο συναίσθημα χαράς και ζεστασιάς μπορούμε να βιώσουμε και στα έργα του καλλιτέχνη.  Η εξπρεσιονιστική δομή των έργων του Βακαλούλη, οι αντιθέσεις θερμών και ψυχρών τόνων, η αφαιρετική διάθεση και η απλότητα των σχημάτων ενδυναμώνουν αυτό το συναίσθημα και τελικά μας οδηγούν και μας συνδέουν με το παρελθόν της αυθόρμητης παιδικής μας αθωότητας.

Η έκθεση θα φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Μουσείου  επι της Κλεάνθους 57, Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης μέχρι την 31 Μαΐου 2019 και στα πλαίσια της έκθεσης θα υλοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά μέσω του Μουσείου.

Κατάμεστο το Χατζηγιάννειο για την παράσταση «Λεφτά» Αισθήματα (φωτ.)

$
0
0

Σε ένα κατάμεστο Χατζηγιάννειο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή με μεγάλη επιτυχία η θεατρική παράσταση “Λεφτά” Αισθήματα, από τη θεατρική ομάδα του Φροντιστηριακού Οργανισμού «Κέντρον».

Η κωμωδία του Μιχάλη Μιχαηλίδη σε σκηνοθεσία της Χριστίνας Ανδρέου ξετρέλανε τους εκατοντάδες θεατές που προσήλθαν να απολαύσουν την παράσταση, οι οποίοι αντάμειψαν τους πρωταγωνιστές με επευφημίες και με θερμά χειροκροτήματα.

Παράλληλα συγκεντρώθηκαν τρόφιμα μακράς διάρκειας για την ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Λαρισαίων (Κοινωνικό Παντοπωλείο – Προσφυγικών Καταυλισμών).

Στην παράσταση έπαιξαν: Βασίλης Κοψίδας, Γιάννης Καραβαριώτης, Δανάη Γιαβροπούλου, Ελένη Κατσιούλη, Χρύσα Μυλωνά, Μιχάλης Κατσαμπέρης, Εβίτα Ζουμπουρλού, Γιώργος Γκαρλέμος, Κωνσταντινίκη Καλινίδη, Αχιλλέας Ζόρτος, Κλοάντια Ισουφάι, Γιάννης Ελαφρόπουλος, Μυρτώ Χαρούλη, Λουκάς Κρίσαλης και Ευθύμης Μακρής.

Η θεατρική ομάδα του Αγίου Αχιλλίου ανεβάζει τη Φαβιόλα: «στη Ρώμη των διωγμών»

$
0
0

Πέρυσι ήταν το «Ηγιασμένον κομβολόγιον» και τα μονόπρακτα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη! Φέτος τον Μάιο, (11,12,13,16,17,18,19) η ερασιτεχνική θεατρική σκηνή των Συναντήσεων Νέων του Αγίου Αχιλλίου κάνει την δεύτερη θεατρική της απόπειρα, ανεβάζοντας το έργο «Στη Ρώμη των διωγμών» («Η Φαβιόλα»), το οποίο είναι διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Ιρλανδού καρδινάλιου Κάρολου Βάισμαν.

Το έργο διαδραματίζεται στην ειδωλολατρική ακόμη Ρώμη των αρχών του 4ου αιώνα, συγκεκριμένα το 305 μ.Χ. και η υπόθεσή του αφορά  στα χρόνια του τρομερού διωγμού του Διοκλητιανού, του τελευταίου και τρομερότερου όλων, κατά των Χριστιανών.

Θα δούμε την κοσμική ζωή της πλούσιας κι επιφανούς Ρωμαίας Φαβιόλας και τη σταδιακή μεταστροφή της αφενός μέσω μίας πολυτάραχης πορείας αυτοθυσίας κι αποκάλυψης των μυστικών της νέας πίστης από τη χριστιανή υπηρέτριά της και αφετέρου από την άφοβη χριστιανική ομολογία της πατρικίας Ρωμαίας εξαδέλφης της που αποφέρει το αγόγγυστο συνακόλουθο μαρτύριο.

Όλα αυτά εν μέσω μηχανορραφιών και καταγγελιών από διάφορους στον αυτοκράτορα… κι όλα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, όταν ξαφνικά εμφανίζεται ένας τυχοδιώκτης από την Αντιόχεια, ένας αδίστακτος άνθρωπος χωρίς την παραμικρή ηθική αναστολή, τον οποίο κάποια, – δυστυχώς για αυτή, – τον ξέρει πολύ καλά… από πολύ παλιά…

Το έργο ανεβαίνει σε διασκευή κειμένου και (ερασιτεχνική) σκηνοθετική επιμέλεια του Ιωάννη Τσιάτσιου, σκηνικά του Γιάννη Γεωργιάδη, μουσική του Γιώργου Αλεξόπουλου κι ενδυματολογική επιμέλεια & φροντιστήριο της Ελίνας Μιχμίζου, (νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε δημόσια το Θεσσαλικό Θέατρο για τον ευγενικό δανεισμό των περισσότερων κοστουμιών του έργου)…

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί Δήμητρα Δρομπίλα, Χρυσούλα Ζαγκότη, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Κατερίνα Κούκου, Στέλιος Κούκος, Αναστασία Μπουχώρη, Κωνσταντίνος Νικολακούλης, Ιωάννης Τσιάτσιος, Άννα Τσιτσιρίκα και Ελένη Φούκου.

Η πρεμιέρα της παράστασης  έχει οριστεί πρώτα ο Θεός για το Σάββατο 11 Μαϊου και θα παιχθεί επίσης, Κυριακή 12, Δευτέρα 13, Πέμπτη 16, Παρασκευή 17, Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Μαϊου, στο αμφιθέατρο του 4ου δημοτικού σχολείου Λαρίσης, (Ανθίμου Γαζή και Κουμουνδούρου), με ώρα έναρξης 9.15 μ.μ.

Mουσική Άνοιξη στο Σ.Ω.Λ

$
0
0

Το Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δ. Λαρισαίων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Solarte” διοργανώνει συναυλία των μουσικών συνόλων του ωδείου για τον ερχομό της άνοιξης.

Στην συναυλία θα συμμετέχουν ορισμένα από τα μουσικά σύνολα του Σ.Ω.Λ, υποδεχόμενα μια από τις πιο όμορφες εποχές του χρόνου, την άνοιξη.

Πρόκειται να λάβουν μέρος  το Κιθαριστικό σύνολο Solarpege (καθ. Νίκος Κουτσιούλης),  το Σύνολο Κρουστών (καθ. Γιώργος Κατσάρας), το Φυτώριο Παιδικής Χορωδίας και η Παιδική Χορωδία (καθ. Νίκος Στ. Ευθυμιάδης), το Σύνολο Πνευστών (καθ. Σάντρα Αποστολοπούλου), το Σύνολο Κιθάρας Solarpege Junior και το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής (καθ. Χρήστος Καλαμπούκας) καθώς και η Παιδική Κλασική Ορχήστρα Solartino (καθ. Ελεάνα Βλιτσάκη)

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Μαΐου στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας στις 19:30 το απόγευμα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

«Η μικρή γοργόνα» στο ΔΩΛ

$
0
0

«Η μικρή γοργόνα» του Hans Christian Andersen, θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας την Τρίτη 14 Μαϊου στις 19:15, από το Καλλιτεχνικό σωματείο Art Gate σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Λάρισας.

Μια μοναδική μουσικοχορευτική παράσταση και μια όμορφη ιστορία αγάπης για όλες τις ηλικίες.

Η μικρή γοργόνα επιθυμεί να γνωρίσει τον πρίγκιπα ‘Ερικ στον κόσμο των ανθρώπων. Διαπραγματεύεται με την κακιά θαλάσσια μάγισσα, την Ούρσουλα, για να αλλάξει την ουρά της με πόδια.

Αλλά η συμφωνία δεν είναι αυτό που φαίνεται και η Άριελ χρειάζεται τη βοήθεια των πολύχρωμων φίλων της, του Φούσκα (το ψάρι), του γλάρου και του Σεμπάστιαν του καβουριού, για να αποκαταστήσει την τάξη κάτω από τη θάλασσα.

Παίζουν:

Άριελ: Ελευθερία Σαμαρά, Έρικ: Μιχάλης Τριανταφύλλου, Φούσκας: Γιώργος Πατσαδάκης, Κάβουρας: Μαρία Λαβαντσιώτη, Ούρσουλα: Ζαχοπούλου Κατερίνα, Χέλια: Ευθύμης Καλαμποκίδης-Θάνος Γκίζας, Γλάρος: Μάρκος Ανδρεόπουλος, Τρίτων: Χρήστος Κοστούρης, Δούκας: Νίκος Μπαρμπαγιάννης, Μάγειρας: Θάνος Ανδρίτσιος, Γλάροι: Χριστίνα Κωσταβέλλα, Ελεάννα Πλιάτσικα, Σταύρια Χατζηγεωργίου, Αδελφές της Άριελ: Αναστασία Παπαδήμα, Κατερίνα Τασιοπούλου, Σταυρίνα Παπανικολάου, Παρασκευή Χρηστίδου, Αντωνία Σαγώνα, Κορίνα Καλαμποκίδου, Πλάσματα του βυθού: Ρούλα Πίκουλα, Ελεονώρα Διακουμή, Ειρήνη Παπαποστόλου, Ελένη Μποφίκου, Σταύρια Χατζηγεωργίου, Κωνσταντίνα Μαρκοπούλου.

Σκηνοθεσία – επιμέλεια: Ζαχοπούλου Κατερίνα, Σκηνικά: Σταυρίνα Παπανικολάου-Σούλα Μηνά, Κοστούμια: Νέλλη Γρύλλη.

Προπώληση 10€- ταμείο 12€

Προπώληση εισιτηρίων στον Μύλο του Παππά, καθημερινές 10:00 -14:00.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6978243122, 6971662761.

«Το Σήμερα του Χτες: Τοπογραφία της Αντίστασης»

$
0
0

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας τα τελευταία χρόνια έχει επωμιστεί τον ρόλο του θεματοφύλακα των δύσκολων ιστορικών γεγονότων που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή τα χρόνια της Κατοχής. Φέτος, συμμετέχει για πρώτη φορά στον εορτασμό της διεθνούς ημέρας των μουσείων με την έκθεση φωτογραφίας του  Δημήτρη Πάλλη με τίτλο «Το Σήμερα του Χτες: Τοπογραφία της Αντίστασης».

Με αφορμή το φετινό θέμα του ICOM για την παγκόσμια ημέρα  μουσείων «Μουσεία κόμβοι πολιτισμού, Το Μέλλον της Παράδοσης», τα έργα του Δημήτρη Πάλλη εκτίθενται στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας  και διαλέγονται με εκθέματα της συλλογής του μουσείου, μεταφέροντας στο Σήμερα, τη βαρύτητα της αύρας των ιστορικών γεγονότων  της Αντίστασης.

Ο Δημήτρης Πάλλης  εξορμώντας σε τόπους όπου συνέβησαν τα γεγονότα της Αντίστασης, αποτυπώνει με το φακό του την αλλαγή αλλά και τη διαχρονικότητα.  Κτίρια που διατηρήθηκαν και κτίρια ερειπωμένα, τοποθεσίες μαχών και τοποθεσίες βασανιστηρίων και αντιποίνων, όλα απορροφημένα από το παρόν, αναδεικνύουν στις φωτογραφίες την ιστορική αχλή που τους σηματοδοτεί όλα αυτά τα χρόνια.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τρίτη στις 14 Μαΐου στις 20:00. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Αυγούστου.

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας βρίσκεται στην Ιουστινιανού 42, στον αύλειο χώρο του 5ου Γυμνασίου και Λυκείου Λάρισας, δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Ελευθερίου.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.


Ο ΜΕΣ Αβέρωφ «Ο Θετταλός» γιόρτασε (φωτ.)

$
0
0

Ο Μ.Ε.Σ. Αβέρωφ «ο Θετταλός» με αφορμή τον εορτασμό των 40 χρόνων από την ίδρυσή του, πραγματοποίησε εκδήλωση – δεξίωση παρουσία πλήθους κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ιστορική αναδρομή στο έργο του συλλόγου μέσα από εικόνες και βίντεο και βραβεύτηκαν οι εννέα πρόεδροί του. Στη συνέχεια ακολούθησε ζωντανή παρουσίαση φορεσιών και κοσμημάτων από την ιματιοθήκη του συλλόγου.

Την εκδήλωση έκλεισε το μουσικό σχήμα Smyrna orchestra-ορχήστρα Smyrna με μελωδίες από όλη την Ελλάδα.

Εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής της Βασιλικής Μάγγα (φωτ.)

$
0
0

Εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής της Βασιλικής Μάγγα στο Μύλο του Παππά το βράδυ της Τρίτης. Τα έργα της έχουν ως κεντρικό θέμα τη γυναικεία μορφή σαν ένα σύμβολο διαχρονικό του αισθησιασμού, της θελκτικότητας και της γυναικείας ομορφιάς.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν και οι αντιδήμαρχοι κ.κ Πάνος Σάπκας και Άννυ Ψάρρα αλλά και πλήθος κόσμου.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 17 Μαΐου. Ώρες λειτουργίας καθημερινά από 10 π.μ έως 10 μ.μ εκτός Κυριακής.

Η Θεατρική Ομάδα του ΕΠΑΛ Τυρνάβου έπαιξε τον Άμλετ τον Γ’ για τα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου

$
0
0

Την Δευτέρα 6 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου, «Μαξίμ» στις 8 μ.μ. η Θεατρική Ομάδα του ΕΠΑΛ Τυρνάβου παρουσίασε την παράσταση «Άμλετ ο Γ’». Στην παράσταση τιμώμενα πρόσωπα ήταν τα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου τα οποία μένουν στην δομή του Διμηνίου Μαγνησίας.

Μετά από πρόσκληση της θεατρικής ομάδας, τα παιδιά της Κιβωτού παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν τον «Άμλετ Γ’». Την εκδήλωση προλόγισε η Διευθύντρια του ΕΠΑΛ, κα Νούλα Ελένη. Παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τυρνάβου, κ. Ψύρρας Αναστάσιος, υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, καθηγητές, γονείς, μαθητές και πολλοί πολίτες. Ακολούθησε δείπνο με τα παιδιά της Κιβωτού σε ταβέρνα του Τυρνάβου, το οποίο πρόσφερε ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΕΠΑΛ Τυρνάβου.

Την Τρίτη 7 Μαΐου στον ίδιο χώρο στις 11 π.μ. παρακολούθησαν την παράσταση οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Τυρνάβου.

Ο «Άμλετ Γ’» είναι διασκευή της τρελής κωμωδίας «Άμλετ Β’» του Σαμ Μπόμπρικ, που είναι βασισμένη στο κλασικό έργο του Σαίξπηρ κι αποτελεί μία ανατρεπτική μεταφορά στο σχολικό συγκείμενο. Όλα ξεκινούν όταν το φάντασμα του Διογένη του Κυνικού πείθει τον Άμλετ να ξαναπάει σχολείο. Η πρώτη ημέρα στο σχολείο, ο λόγος που εκφωνούν οι επίσημοι, η σχολική παράσταση, οι μαθητικές εκλογές και οι σχολικές εκδρομές εναλλάσσονται στην πλοκή του έργου και υπηρετούν τον τελικό στόχο. Ο Διογένης διαχειρίζεται το θυμικό του Άμλετ και την ασταθή συναισθηματική του κατάσταση, για να αναβιώσει στο σχολείο τις αρχές και τους κανόνες της Δημοκρατίας που υπήρχαν στην Αρχαία Ελλάδα.

Στην παράσταση ακούστηκε για πρώτη φορά το τραγούδι που βασίζεται στην Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1989). Έμμετρη απόδοση: Σακατζής Δημήτρης. Σύνθεση-Τραγούδι: Χαλούλης Ηλίας. Τραγούδι: Πιλλάτι Ελένη.

Συντελεστές: Διασκευή – Σκηνοθεσία: Σακατζής Δημήτρης. Βοηθός σκηνοθέτη: Γιουρούκης Αργύρης. Έπαιξαν: Αναστασίου Δημήτρης (Άμλετ), Καλάι Ανέστης (Κλαύδιος), Παρασκευά Λένα (Οφηλία), Κοντογιάννη Ειρήνη (Γερτρούδη), Μπουλουμπάση Ελένη (Φάντασμα του Βασιλιά), Χιούσκα Λάζαρος (Φάντασμα του Διογένη), Γκάνας Θανάσης (Πολώνιος), Καραλάζος Λάμπρος (Λαέρτης), Γεράκης Αντώνης (Οράτιος), Έσια Σάρα (Βερνάρδος), Τσιαμήτας Χρήστος & Λέκα Σίλβι (Φραγκίσκος), Γκουντελίτσα Μαρία (Ρόζεκραντζ), Φετάου Τζοάννα (Γκίλντενστερν), Κουλουλαρίνας Θωμάς (Νεκτροθάφτης), Γκαραγκούνου Αρετή (Εκπρόσωπ. Εξεγερμένων), Πατρίκου Μαρσέλ (Φωνή).

Σκηνικά. Υπεύθυνοι καθηγητές: Μακαριάδης Λάζαρος, Πολίτη Βιργινία. Μαθητές: Μπουλουμπάση Ελένη, Φουρκιώτης Χάρης, Λέκα Σίλβι, Ματέο Γιάντσες, Φετάου Τζοάννα, Καζάνη Ελένη. Ηχητικά. Υπεύθυνος καθηγητής: Γιουρούκης Αργύρης. Μαθητές: Ντάλλας Ραφαήλ-Μάριος, Σέχου Φράνκο. Προώθηση-Επικοινωνία. Υπεύθυνοι καθηγητές: Διαβάτη Μαρία, Τσιμπρίδης Θεόφιλος. Μαθητές: Μπαράκου Γεωργία, Στεφανίδης Νίκος. Επιμέλεια Αφίσας από τον μαθητή Παρασκευά Παναγιώτη. Μουσική. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μπρότση Κατερίνα. Μαθητές: Χαλούλης Ηλίας, Πιλλάτι Ελένη.

Συνεργασίες: 1. Μορφωτικός Σύλλογος Τυρνάβου που παραχώρησε την αίθουσα που γίνονταν κάθε Σάββατο οι πρόβες. 2. Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου (ΣΜουΘ) που πραγματοποίησε μαθήματα Θεατρικού Εργαστηρίου στους μαθητές της Θεατρικής Ομάδας. Δίδαξαν οι: Μπέκου Κατερίνα, Μπουνίτση Δέσποινα, Σαλιαμπούχος Θανάσης, Ζούκας Φίλιππος και συντόνισε ο Λαμπρούλης Κώστας.

Βοήθησαν: Η Ψύρρα Ελένη που επιμελήθηκε τις στολές. Η Γκόση Βάσω, συνταξιούχος εκπαιδευτικός. Ο Δήμος Τυρνάβου, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και οι Τεχνικές Υπηρεσίες. Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και ο υπεύθυνος του Θεάτρου «Μαξίμ», Βασίλης Σαμολαδάς.

Οι επόμενες παραστάσεις είναι: Την Τετάρτη 15 Μαΐου στο «Μαξίμ» στις 11π.μ. για τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Τυρνάβου και την Δευτέρα 20 Μαΐου στις 7 μ..μ. στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας. Η όλη δράση εντάσσεται ως Σχέδιο Δράσης στο πρόγραμμα «Μια νέα αρχή για τα ΕΠΑΛ».

Έκθεση προφορικών αφηγήσεων εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Σιτηρών-Αλεύρων

$
0
0

Μία διαφορετική έκθεση εγκαινιάστηκε απόψε στο κατάμεστο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων Λάρισας στο Μύλο του Παππά.
Η πολιτισμική πρωτοβουλία «The Heritage of Taste», στο πλαίσιο του προγράμματος START – Create Cultural Change, παρουσίασε αποτυπώσεις προφορικών μαρτυριών ανθρώπων παλαιότερων γενεών και διαφορετικών πολιτισμικών καταβολών που κατοικούν στη Λάρισα σε μία προσπάθεια να διασύνδεσης της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς με την διατροφή και την υγεία. Το κοινό είχε την δυνατότητα να παρακολουθήσει «οπτικές» αφηγήσεις στις οθόνες του μουσείου με θέμα την διατροφή και την θεραπεία.

Την εκδήλωση προλόγισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών κ. Πάνος Σάπκας ο οποίος τόνισε πως τα μουσεία είναι τόποι μνήμης γιατί φυλάσσουν, συγκεντρώνουν και εκθέτουν μνήμες υπογραμμίζοντας την σημασία τους στον σύγχρονο πολιτισμό της καθημερινότητας.

Από την πλευρά της η διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας κα Φανή Καλοκαιρινού μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Μπαίνει η μνήμη στο μουσείο; Και βέβαια μπαίνει. Ως καλλιτεχνικό δημιούργημα, ως αρχειακό υλικό, ως παλιές φωτογραφίες. Ως υλικό τεκμήριο πολιτισμού μιας άλλης εποχής που διαφυλάσσεται και προβάλλεται ως έκθεμα. Τα μουσεία σήμερα με τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα τους έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους προς τους ανώνυμους πρωταγωνιστές των ιστοριών που πραγματεύονται στις εκθέσεις τους. Η συγκέντρωση προφορικών μαρτυριών εντάσσεται στη μουσειακή δράση με ποικίλους τρόπους».

Τέλος η επιμελήτρια της πρωτοβουλίας κα Κλαίρη Μπακούρα ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και τους ανθρώπους που δούλεψαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η έκθεση τονίζοντας πως «η Λάρισα είναι μία πόλη που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην καινοτομία, μία πόλη εξωστρεφής, η οποία όμως δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στην παράδοση και την ιστορία. Έτσι λοιπόν εγκαινιάζουμε σήμερα την έκθεση «Heritage of Taste». Σήμερα θα παρακολουθήσουμε 1 οπτικές αφηγήσεις γεύσεων και γιατρικών τα οποία παρουσιάζονται ως ιστορικά τεκμήρια της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου μας. Επίσης όλες αυτές οι συνεντεύξεις θα δημιουργήσουν το πρώτο στην Ελλάδα αρχείο αφιερωμένο στη σχέση της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς, διατροφής και υγείας και ελπίζουμε με την συμμετοχή όλων να δημιουργηθεί μία ομάδα που θα καταγράφει τη μνήμη και θα την βάζει στο μουσείο».

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης :
Τρίτη-Κυριακή 10 π.μ – 2 μ.μ
Τετάρτη-Παρασκευή 6 μ.μ- 9 μ.μ

Ασ.Ν.

Έκθεση φωτογραφίας του Γ. Αναστασάκη στην Πινακοθήκη

$
0
0

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα σε συνδιοργάνωση με τη Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας και το Σύλλογο «Φίλοι τη Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα», παρουσιάζουν τον φωτογράφο Γιώργο Αναστασάκη και τη φωτογραφική του δουλειά με θέμα «Τάρταρος».
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 9 Μαΐου στο φουαγιέ της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και ώρα 19.00.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει προβολή φωτογραφιών του καλλιτέχνη που αφορούν στο σύνολο της δουλειάς του, στον χώρο της βιβλιοθήκης της Πινακοθήκης.
Ο Τάρταρος ακολουθεί την Όχθη του Αχέροντα σε μια άτυπη αντιστοιχία των αρχαιοελληνικών μύθων για τον Κάτω Κόσμο με τα σύγχρονα γεωπολιτικά τεκταινόμενα που επηρεάζουν και τον ελληνικό χώρο και που ουσιαστικά υπαινίσσεται ότι οι μηχανισμοί εξουσίας είναι διαχρονικοί.
Η Όχθη του Αχέροντα επιχειρούσε διστακτικά να εξετάσει τους εμφανείς και κρυφούς μηχανισμούς βίας στην ανθρώπινη δραστηριότητα, διατηρώντας μια ψύχραιμη κριτική απόσταση. Αυτή η σειρά προσπαθεί να φτάσει πιο βαθιά, με κλειδί αυτό που αποτελούσε την πιο βαθιά κόλαση στους αρχαίους μύθους.
Αν η Susan Sontag λέει ότι στην ανθρώπινη ιστορία ο πόλεμος ήταν πάντα η νόρμα και η ειρήνη το διάλειμμα, δεν έχουμε λόγο να υποθέτουμε πως το παρόν είναι διαφορετικό, με τον πόλεμο να είναι μακρινός για την ανεπτυγμένη Δύση ή συγκεκαλυμμένος, αλλά υπαρκτός. Παρ’ όλα τα επιτεύγματα της ανθρωπότητας, το πραγματικό θεμέλιο του πολιτισμού είναι το αίμα και δημιουργός των θαυμάτων παραμένει ο σκλάβος. Στο φόντο όλων αυτών ο τόπος, στρεβλωμένος, μυθικός και αιώνιος ορθώνεται υπενθυμίζοντας ότι στα κοσμικά μέτρα η ανθρώπινη παρουσία είναι αμελητέα.
Η ρητορική τoυ έργου διαμορφώνεται διαφορετικά από αυτήν εκείνου που διαδέχεται, γιατί όποιος πάρει απόσταση για να στοχαστεί, κάποια στιγμή πρέπει να ολοκληρώσει το στοχασμό. Και στον Τάρταρο κάνει ζέστη.
Βιογραφικό
O Γιώργος Αναστασάκης γεννήθηκε το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Α.Π.Θ με κατεύθυνση στη λογοτεχνία και τις πολιτισμικές σπουδές. Συνέχισε μελετώντας συστηματικά τη φωτογραφική θεωρία και πράξη και το 2008 ολοκλήρωσε το ΜΑ in Photographic Studies του University of Westminster στο Λονδίνο, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στον τομέα παραγωγής εκθέσεων, ενώ από το 2009 ως το 2013 εργάστηκε σε εργαστήριο επαγγελματικής φωτογραφίας. Το Μάιο του 2015 ίδρυσε τη SOUTH space for photography στα Χανιά, ένα χώρο αφιερωμένο καθολικά στη φωτογραφία με παροχή φωτογραφικών υπηρεσιών, φωτογραφικό στούντιο, μαθήματα φωτογραφίας και εκθεσιακό χώρο. Διδάσκει βασικές φωτογραφικές τεχνικές και ανάπτυξη φωτογραφικού project στη SOUTH και έγχρωμη φωτογραφία και σημειολογία στο ΔΙΕΚ Χανιών. Το έργο του έχει εκτεθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει τιμηθεί με το Βραβείο Νέων Ελλήνων Φωτογράφων από τις Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων.
Διάρκεια έκθεσης : 9-19 Μαΐου
Η είσοδος ελεύθερη.

Viewing all 21681 articles
Browse latest View live


Latest Images

<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>